Wykonanie
Coś innego, pożywnego, taniego i pysznego z
kurczaka. Wymaga jedynie troszkę krojenia i mieszania ale efekt jest cudowny - polecam wszystkim amatorom
kurczaka.- 750 g
filetów z kurczaka- 1 puszka
pomidorów- 2
cebule białe- 4
łodygi selera naciowego- 1
papryka żółta- 1
papryka zielona- 2 małe
marchewki- 3 ząbki
czosnku-
bazylia,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz, cząber do smaku- łyżka
masła i odrobina
olejuFilety myjemy i kroimy w kosteczkę.
Cebulę kroimy w piórka.
Papryki w kosteczkę,
marchew w małe słupki.
Seler obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystko wrzucamy na rozgrzany , połączony tłuszcz i smażymy do momentu zeszklenia się
cebuli. Dodajemy
kurczaka , przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień pod patelnią i dusimy ok. 15 min. Co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy
pomidory, przeciśnięty przez praskę
czosnek i dalej dusimy do miękkości. Pod koniec doprawiamy do smaku.