Wykonanie
Indyk w pomidorach,
marchewce,
cebuli z dodatkiem świeżych
ziół to propozycja na prosty, szybki, smaczny i rodzinny obiad.Do dania można dodać suszone
zioła, ja jednak skorzystałam z mojego balkonowego zielnika,
tymianek i
oregano w tym roku bardzo obrodziły.Ja
indyka podałam z
ziemniakami ale myślę, że równie fajnie skomponuje się z
ryżem czy też
kaszą.Danie jest bardzo dobre i mega sycące.Danie podałam na talerzu Agawa Gold Porcelana Bogucice .

Składniki:0,5 kg
fileta z indyka6
pomidorów3
cebule3 duże
marchewki200 ml gęstego
przecieru pomidorowego3 ząbki
czosnku2 szklanki
bulionuolej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
tymianek do smaku
oregano do smaku

Wykonanie:
Mięso wymyć i wytrzeć do sucha.
Filet z indyka pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, oprószyć
solą,
pieprzem, sporą ilością
tymianku i
oregano- dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W
między czasie obrać
marchew i pokroić ją w pół
okręgi.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przekroić na 4 części.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelnię wlej 2-3 łyżki
oleju, przełóż
cebulę i
marchew i smaż przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj
mięso i smaż do czasu, aż wszystko będzie miękkie. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej 2 szklankami
bulionu, dodaj pokrojone
pomidory oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek, całość duś do miękkości warzyw i
mięsa. Na sam koniec dodaj
przecier pomidorowy. W razie potrzeby dopraw danie do smaku
pieprzem i
solą.Smacznego ;)