Wykonanie
Sezon na
jabłka w pełni,
czemu więc nie wykorzystać ich do wytrawnego dania. Polędwiczka wieprzowa w aromatycznym sosie z
jabłek z dodatkiem cydru oraz przypraw. Proponuję podać z
sałatką z
orzechami włoskimi i
miodowym dressingiem.

Składniki (na 2 porcje):Polędwiczka1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowaok 5 plasterków suchej
szynki (użyłam szwarcwaldzkiej)
sól,
pieprzprzyprawy: szczypta suszonego
rozmarynu, szczypta suszonego
majeranku, szczypta
szałwii1/2 łyżki
masła + 1/2 łyżki
oleju do smażeniaSos1 szklanka cydru (najlepiej
jabłkowego)ok 2 łyżeczek
miodu (zależy od tego jak słodki mamy cydr, ja użyłam dość kwaśnego)2
jabłkasól,
pieprzprzyprawy:
rozmaryn oraz
szałwia, ew.
majeranek i
tymianekSałatkaok 2 garści mieszanki
sałatkilka
orzechów włoskichdressing: 1 łyżeczka
soku z cytryny, 1 łyżeczka
miodu, 1 łyżeczka
musztardy, 1 łyżeczka
oliwy z oliwek, odrobina ciepłej
wody, jeśli dressing jest zbyt gęstyDodatki: np.
ryż lub
ziemniakiPrzygotowanie:Polędwiczkę oczyszczamy z błonek, oprószamy
solą,
pieprzem oraz
przyprawami i zawijamy z
szynkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dokładnie obsmażamy
mięso z każdej strony. Następnie zalewamy je cydrem, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki
jabłka, przykrywamy i dusimy ok 15 minut, aż polędwiczka będzie gotowa. W międzyczasie dodajemy
miód i
przyprawy do smaku (po ok 1-1/2 łyżeczki
rozmarynu oraz
szałwii, można dodać też troszkę
majeranku oraz
tymianku).
Jabłka powinny się rozpaść i utworzyć dość gęsty sos.Na talerzu układamy
sałatę oraz lekko pokruszone
orzechy włoskie, wszystkie składniki dresingu mieszamy ze sobą i skrapiamy nim
sałatkę. Kiedy polędwiczka jest już gotowa kroimy ją w ładne plasterki i podajemy polaną sosem razem z
sałatką i np.
ryżem.



