Wykonanie

Składniki :2 piersi kacze ( najlepiej o takiej samej wadze)2
jabłka5 ząbków
czosnku4 łyżki
majeranku1 łyżeczka cząbru1 łyżeczka
tymianku1/4 łyżeczki
rozmarynukilka listków świeżej
szałwii - ewentualnie
szałwia suszonaprzyprawa ognista w młynku ( Kamis) - można zastąpić
chili najlepiej w płatkach
sólpieprzoliwaocet balsamicznytermometr kuchenny+ pieczone
ziemniakiPrzygotowanie :Jeżeli
kaczka tego wymaga to zaczynam od pozbawienia jej piórek.Nacinam skórę w kratę, nie przecinając
mięsa.
Czosnek przeciskam przez praskę do miski, dodaję
majeranek, cząber,
tymianek,
rozmaryn,
sól,
pieprz i sporo
przyprawy ognistej *Mieszam wszystko rękoma aż
czosnek dobrze połączy się z
przyprawami.Nacieram
kaczkę z obydwu stron.Przygotowuje płaskie naczynie, na jego dnie układam świeżą
szałwię .Układam
kaczkę na
szałwii, skrapiam
oliwą i
octem balsamicznym ( ma być kilkanaście kropli).Zamykam naczynie ( pojemnik) i wkładam do lodówki. Idealnie jest gdy
kaczka "leżakuje" około 3-4 godzin, jednak najczęściej
daje jej godzinę.
Jabłka kroję w plasterki.
Kaczkę odsączam za pomocą ręcznika papierowego.Rozgrzewam patelnię bez dodatku tłuszczu, układam pierś
kaczki skórą do dołu i smażę 4 minuty kontrolując czy się nie przypala. Obracam na drugą stronę i smażę 2 minuty.Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni.W otwartym naczyniu układam
kaczkę skórą do dołu i wkładam do piekarnika.Czas pieczenia zależy od piekarnika i wagi
mięsa. Miękka i rozpływająca się w ustach
kaczka powinna
mieć maksymalnie 61 stopni. Po około 10 minutach zaczynam kontrolować jej temperaturę.Na patelni, na której pozostał tłuszcz po smażeniu
kaczki , wsypuję
jabłka. Smażę je aż zmiękną.Upieczoną
kaczkę wyjmuję i
daje jej odpocząć około 3 minut. Po czym kroję w plastry.Podaję plastry
kaczki na jabłkach z pieczonymi
ziemniakami i domowym
sosem żurawinowym.* ostatnio nigdzie nie
mogę znaleźć tej
przyprawy, mam wrażenie jakby przestała być produkowana (?) , niestety moja już się kończy a jej smak odpowiada mi najbardziej. Podjęłam wiele prób szukania zamienników, które nie zakończyły się sukcesem.Skład
przyprawy :
Pieprz czarny - 30%,
sól,
chili - 25%,
kolendra,
gorczyca biała,
czosnek - 6%, ekstrakt z
papryki.

Składniki :150-200 g mrożonej
żurawiny3-4 czubate łyżki płynnego
miodu najlepiej wielokwiatowego
sólpieprz1 łyżeczka
tymianku1-2 łyżki
octu balsamicznego6 -8 łyżek
wodyPrzygotowanie :Zamrożoną
żurawinę wsypuję do garnka, dodaję
wodę,
miód,
ocet balsamiczny,
tymianek,
sól i
pieprz.Gotuje, mieszając aż sos odparuje.I gotowe :)
