ßßß Cookit - przepis na Pieczona pierś kaczki podana na jabłkach w asyście sosu żurawinowego..

Pieczona pierś kaczki podana na jabłkach w asyście sosu żurawinowego..

nazwa

Wykonanie

Składniki :
2 piersi kacze ( najlepiej o takiej samej wadze)
2 jabłka
5 ząbków czosnku
4 łyżki majeranku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka tymianku
1/4 łyżeczki rozmarynu
kilka listków świeżej szałwii - ewentualnie szałwia suszona
przyprawa ognista w młynku ( Kamis) - można zastąpić chili najlepiej w płatkach
sól
pieprz
oliwa
ocet balsamiczny
termometr kuchenny
+ pieczone ziemniaki
Przygotowanie :
Jeżeli kaczka tego wymaga to zaczynam od pozbawienia jej piórek.
Nacinam skórę w kratę, nie przecinając mięsa.
Czosnek przeciskam przez praskę do miski, dodaję majeranek, cząber, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz i sporo przyprawy ognistej *
Mieszam wszystko rękoma aż czosnek dobrze połączy się z przyprawami.
Nacieram kaczkę z obydwu stron.
Przygotowuje płaskie naczynie, na jego dnie układam świeżą szałwię .
Układam kaczkę na szałwii, skrapiam oliwą i octem balsamicznym ( ma być kilkanaście kropli).
Zamykam naczynie ( pojemnik) i wkładam do lodówki. Idealnie jest gdy kaczka "leżakuje" około 3-4 godzin, jednak najczęściej daje jej godzinę.
Jabłka kroję w plasterki.
Kaczkę odsączam za pomocą ręcznika papierowego.
Rozgrzewam patelnię bez dodatku tłuszczu, układam pierś kaczki skórą do dołu i smażę 4 minuty kontrolując czy się nie przypala. Obracam na drugą stronę i smażę 2 minuty.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni.
W otwartym naczyniu układam kaczkę skórą do dołu i wkładam do piekarnika.
Czas pieczenia zależy od piekarnika i wagi mięsa. Miękka i rozpływająca się w ustach kaczka powinna mieć maksymalnie 61 stopni. Po około 10 minutach zaczynam kontrolować jej temperaturę.
Na patelni, na której pozostał tłuszcz po smażeniu kaczki , wsypuję jabłka. Smażę je aż zmiękną.
Upieczoną kaczkę wyjmuję i daje jej odpocząć około 3 minut. Po czym kroję w plastry.
Podaję plastry kaczki na jabłkach z pieczonymi ziemniakami i domowym sosem żurawinowym.
* ostatnio nigdzie nie mogę znaleźć tej przyprawy, mam wrażenie jakby przestała być produkowana (?) , niestety moja już się kończy a jej smak odpowiada mi najbardziej. Podjęłam wiele prób szukania zamienników, które nie zakończyły się sukcesem.
Skład przyprawy : Pieprz czarny - 30%, sól, chili - 25%, kolendra, gorczyca biała, czosnek - 6%, ekstrakt z papryki.
Składniki :
150-200 g mrożonej żurawiny
3-4 czubate łyżki płynnego miodu najlepiej wielokwiatowego
sól
pieprz
1 łyżeczka tymianku
1-2 łyżki octu balsamicznego
6 -8 łyżek wody
Przygotowanie :
Zamrożoną żurawinę wsypuję do garnka, dodaję wodę, miód, ocet balsamiczny, tymianek, sól i pieprz.
Gotuje, mieszając aż sos odparuje.
I gotowe :)
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2015/01/pieczona-piers-kaczki-podana-na-jabkach.html