Wykonanie
Najprostsze rozwiązania są czasem najlepsze. Dowodem na to na pewno jest ten przepis. Jestem przekonana, że pozwoli on każdemu przygotować perfekcyjne danie, gotowe zadziwić zarówno gości jak i samego kucharza.Któż by pomyślał, że kawałek
wieprzowej łopatki, kilka gałązek
rozmarynu,
jabłko,
musztarda i kilogram
soli stworzą razem takie arcydzieło.Upieczone w ten sposób
mięso jest niezwykle miękkie i soczyste.
Sól wyciąga z niego nadmiar
wody, a stosunkowo niska temperatura pieczenia powoli uwalnia niesamowity aromat. Zdziwicie się, że
wieprzowina może tak smakować!
Łopatka wieprzowa z glazurą
jabłkowąprzepis zapożyczony z magazynu MojeGotowanie:)1,5kg
łopatki wieprzowejkilka gałązek
rozmarynukilka gałązek
tymianku1-1,5kg
soliglazura:3-4
jabłka2 łyżki
musztardy1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka grubo mielonego
pieprzuSolą obficie wysypać dno naczynia, ułożyć na niej gałązki
ziół i przykryć je
mięsem. Wstawić do piekanika nagrzanego do 130 stopni na 4 godziny.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy całkowicie się rozpadną dodać do nich
musztardę,
sok z cytryny oraz
pieprz i dokładnie wymieszać. Na 2 godziny przed końcem pieczenia wysmarować
mięso glazurą.Podawać z pieczonymi
ziemniakami lub
ryżem.Smacznego!