ßßß Cookit - przepis na Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Kaczka ok. 1,5 kg
ok. 1 kg twardych i dość kwaśnych jabłek (np. Reneta)
½ kubka bulionu drobiowego
2-3 łyżki masła lub smalcu z gęsi
½ kubka suszonego majeranku i kilka listków świeżego do przybrania
sól, pieprz
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
+ cukier do karmelizowania jabłek
ziemniaki, sól, oliwa i rozmaryn do ich przyprawienia
Przygotowanie:
Kaczkę natrzeć obficie solą, pieprzem i majerankiem. Zapakować do jej środka pokrojone na ćwiartki jabłka, zszyć skórę i odstawić do lodówki na ok. dobę żeby dobrze porządnie skruszała. Na godzinę, dwie przed pieczeniem wyciągnąć kaczkę z lodówki i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Nagrzać piekarnik do 200C posmarować ją stopionym masłem lub gęsim smalcem, na dno wlać bulion i piec w tej temperaturze pod przykryciem ok. 20 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec dalej ok. 1 godziny. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec ok. 20 min kilkukrotnie podlewając wytopionym z kaczki i jabłek sosem. Na koniec posmarować kaczkę roztworem miodu i soku z cytryny i piec jeszcze 10-15 min ustawiając piekarnik na opcję grill (grzanie od góry) Obracać ją co jakiś, żeby nabrała równomiernie ze wszystkich stron właściwego koloru. Czas pieczenia uzależniony jest oczywiście od wielkości ptaka i naszych upodobań. Mój egzemplarz ważył ok. 1,5 kg i po prawie dwóch godzinach był mięciutki, a mięso samo odchodziło od kości. W trakcie pieczenia można do piekarnika dołożyć pokrojone na ćwiartki i przyprawione solą, rozmarynem i oliwą EV ziemniaki, żeby były gotowe wraz z kaczką. Czas ich pieczenia w zależności od wielkości to mniej więcej 40 – 60 min. Jako kolejnego dodatku można użyć jabłek wyciągniętych z kaczego brzucha, ale można też dla lepszego efektu wizualnego i smakowego skarmelizować dodatkowe jabłka. W tym celu na rozgrzaną patelnię wysypać cukier, a kiedy się rozpuści i nabierze złotego koloru położyć na nim plastry jabłek, dodać kilka kropel cytrynu i „smażyć” dopóki trochę nie zmiękną, co powinno zająć kilka minut.
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/08/30/kaczka-pieczona-z-jablkami