Wykonanie

Składniki:
Kaczka ok. 1,5 kgok. 1 kg twardych i dość kwaśnych
jabłek (np. Reneta)½ kubka
bulionu drobiowego2-3 łyżki
masła lub
smalcu z gęsi½ kubka suszonego
majeranku i kilka listków świeżego do przybrania
sól,
pieprz2 łyżki
miodu1 łyżka
soku z cytryny+
cukier do karmelizowania
jabłekziemniaki,
sól,
oliwa i
rozmaryn do ich przyprawieniaPrzygotowanie:
Kaczkę natrzeć obficie
solą,
pieprzem i
majerankiem. Zapakować do jej środka pokrojone na ćwiartki
jabłka, zszyć skórę i odstawić do lodówki na ok. dobę żeby dobrze porządnie skruszała. Na godzinę, dwie przed pieczeniem wyciągnąć
kaczkę z lodówki i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Nagrzać piekarnik do 200C posmarować ją stopionym
masłem lub gęsim
smalcem, na dno wlać
bulion i piec w tej temperaturze pod przykryciem ok. 20 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec dalej ok. 1 godziny. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec ok. 20 min kilkukrotnie podlewając wytopionym z
kaczki i
jabłek sosem. Na koniec posmarować
kaczkę roztworem
miodu i
soku z cytryny i piec jeszcze 10-15 min ustawiając piekarnik na opcję grill (grzanie od góry) Obracać ją co jakiś, żeby nabrała równomiernie ze wszystkich stron właściwego koloru. Czas pieczenia uzależniony jest oczywiście od wielkości ptaka i naszych upodobań. Mój egzemplarz ważył ok. 1,5 kg i po prawie dwóch godzinach był mięciutki, a
mięso samo odchodziło od kości. W trakcie pieczenia można do piekarnika dołożyć pokrojone na ćwiartki i przyprawione
solą,
rozmarynem i
oliwą EV
ziemniaki, żeby były gotowe wraz z
kaczką. Czas ich pieczenia w zależności od wielkości to mniej więcej 40 – 60 min. Jako kolejnego dodatku można użyć
jabłek wyciągniętych z kaczego brzucha, ale można też dla lepszego efektu wizualnego i
smakowego skarmelizować dodatkowe
jabłka. W tym celu na rozgrzaną patelnię wysypać
cukier, a kiedy się rozpuści i nabierze złotego koloru położyć na nim plastry
jabłek, dodać kilka kropel
cytrynu i „smażyć” dopóki trochę nie zmiękną, co powinno zająć kilka minut.

Brak powiązanych wpisów.