Wykonanie
Saltimbocca to popularne danie we Włoszech, przyrządzane jest oryginalnie z
cielęciny, do której trzeba dodać
szynkę oraz
szałwię, zalać
winem i gotowe ;) Musicie koniecznie spróbować przygotować je w domu, a przekonacie się jak niezwykle smaczna i aromatyczna jest saltimbocca. Do tego bardzo szybkie do przygotowania danie. Czego chcieć więcej?! Zmodyfikowałam trochę przepis dając
kurczaka zamiast
cielęciny.


Składniki (dla jednej osoby):1 pojedyncza
pierś z kurczaka2-3 plastry
szynki szwarcwaldzkiej (parmeńska)kilka liści
szałwii2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz1/4 szklanki
białego wina (opcjonalnie)łyżka
soku z cytryny (opcjonalnie)
sałataGdy nie używamy
wina (w moim przypadku) do
sałaty przygotowujemy
sos winegret:3 łyżki
oliwy z oliwekłyżka
soku z cytrynyłyżeczka
musztardyłyżeczka
mioduPierś z kurczaka kroimy w poprzek na mniejsze kawałki, każdy z obu stron przyprawiamy
solą i
pieprzem. Na każdy kawałek, z jednej strony, kładziemy listek (lub dwa)
szałwii oraz plaster
szynki. Możemy spiąć wszystko razem wykałaczką, będzie się nam wygodniej smażyło. Rozgrzewamy
oliwę z oliwek na patelni i smażymy
kurczaka z obu stron po 3-5 minut. Jeśli posiadamy
wino, wlewamy
wino i
sok z cytryny i dusimy chwilę, aż się zredukuje
alkohol. Powstanie nam aromatyczny sos, którym polewamy lekko
sałatę i na niej układamy kawałki
mięsa. Resztą sosu polewamy
mięso. Ja użyłam
sosu winegret, mieszając wszystkie jego składniki.Smacznego!

