Wykonanie
Zdrowa, dietetyczna tarta? Tak! To możliwe! Pełnoziarnisty spód, do tego wypełnienie z dużej ilości warzyw, aromatyczne
przyprawy i gotowe.

Składniki:Ciasto:ok 160 g
mąki pełnoziarnistej1
jajko2 czubate łyżki
jogurtu naturalnegopół łyżeczki
soliłyżeczka
suszonego oregano1,5 łyżki
oliwy z oliwek1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaFarsz:2
cukinie2
papryki2
czerwone cebule2 ząbki
czosnku1
papryczka chilli2
jajkaok 150 ml
jogurtu naturalnego (może być
jogurt grecki/bałkański)pół kostki
sera fetaok 50 g
serka light kanapkowego (albo
twarogu)ok 50 ml
mlekaoliwa do smażenia (ok łyżki)
przyprawy:
sól,
pieprz,
suszone oregano, suszony
tymianek, suszona
bazylia,
słodka papryka w proszku (po około 1-2 łyżeczki każdej
przyprawy)Przygotowanie:Ciasto : Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki ciasta zmieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto będzie dość miękkie, ale bardzo szybko połączy się w jednolitą masę. Z ciasta uformować kulkę, przygotować formę – najlepiej do tarty, ale może być po prostu okrągłe naczynie żaroodporne. Formę wysmarować
masłem. Ciasto rozwałkować na posypanej
mąką stolnicy – ciasto powinno
mieć kształt okręgu, ale o nieco większej średnicy niż średnica formy, gdyż musi ono starczyć także na brzegi. Przełożyć ciasto do formy (najlepiej nawinąć delikatnie na wałek, a następnie rozwinąć w foremce, wtedy ciasto się nie porwie; jeśli jednak powstanie jakaś dziura, zawsze można ją zalepić). Spód ciasta lekko nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok 10-15 minut, aby ciasto się podpiekło. Po tym czasie należy je wyjąć i ostudzić. Nie wyłączać piekarnika.Farsz :
Cukinie pokroić w półplasterki (ukroić kilka plasterków i zostawić do dekoracji).
Paprykę pokroić w kostkę,
cebulę też pokroić w kostkę (można również ukroić i zostawić kilka plasterków do dekoracji –
czerwona cebula pięknie się prezentuję na wierzchu tarty).
Czosnek pokroić w kostkę,
papryczkę chili (ja użyłam z pestkami) również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
czerwoną cebulę. Smażyć kilka minut aż
cebulka się zeszkli. Następnie dodać
czosnek i
chilli, i chwilę posmażyć (uwaga, żeby
czosnek się nie zrumienił zbytnio). Po chwili dodać
cukinię i
paprykę. Doprawić
solą,
pieprzem oraz
przyprawami. Wszystko smażyć na patelni przez ok 10 – 15 minut, aż warzywa zmiękną i nie będą surowe. W razie potrzeby, jakby przywierało do dna, można podlać odrobinę
wody, ale później należy ją koniecznie odparować.W misce połączyć ze sobą
jajka,
jogurt naturalny,
serek biały,
mleko oraz mniej więcej połowę pokruszonej na kawałeczki
fety. Najlepiej zrobić to trzepaczką, tak aby nie było grudek. Doprawić szczyptą
soli,
pieprzu oraz
suszonego oregano.Kiedy warzywa będą gotowe, przełożyć je na podpieczony spód i zalać dokładnie masą jajeczną. Można łyżką poprzesuwać warzywa tak, żeby masa dokładnie wlała się pomiędzy nie. Na wierzchu posypać pokruszoną
fetą oraz ułożyć pozostawione plasterki
cukinii i
czerwonej cebuli. Wstawić do piekarnika (180 stopni) na ok 20 minut, aż masa jajeczna się zetnie.Uwaga. Jeśli mamy wysoką foremkę i wystają nam brzegi ciasta, możemy przykryć je folią aluminiową, żeby nie przypaliły się podczas zapiekania tarty.








,