Wykonanie
Druga propozycja na pyszną i zdrową tartę z warzywami. Tym razem inne połączenie smakowe:
pory do tego
papryka i
kozi ser. Wszystko posypane
ziołami prowansalskimi i
tymiankiem.

Składniki:Ciasto: (jak w tym przepisie)ok 160 g
mąki pełnoziarnistej1
jajko2 czubate łyżki
jogurtu naturalnegopół łyżeczki
soliłyżeczka
ziół prowansalskich1,5 łyżki
oliwy z oliwek1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaFarsz:2
papryki2
pory2 ząbki
czosnkuser kozi (ja użyłam jednej małej roladki koziej)2
jajkaok 150 g chudego
twarogu, albo
serka kanapkowego
śmietankowego*ok 50 ml
mlekaok 2 łyżek
oliwy do smażenia
przyprawy:
sól,
pieprz, ok 2 łyżeczki
ziół prowansalskich,
tymianek,
bazylia,
oregano – po ok 1-2 łyżeczki* można dodać np. 100 g zwykłego
twarożku i 50 g
twarożku koziegoPrzygotowanie:Ciasto: Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki ciasta zmieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto będzie dość miękkie, ale bardzo szybko połączy się w jednolitą masę. Z ciasta uformować kulkę, przygotować formę – najlepiej do tarty, ale może być po prostu okrągłe naczynie żaroodporne. Formę wysmarować
masłem. Ciasto rozwałkować na posypanej
mąką stolnicy – ciasto powinno
mieć kształt okręgu, ale o nieco większej średnicy niż średnica formy, gdyż musi ono starczyć także na brzegi. Przełożyć ciasto do formy (najlepiej nawinąć delikatnie na wałek, a następnie rozwinąć w foremce, wtedy ciasto się nie porwie; jeśli jednak powstanie jakaś dziura, zawsze można ją zalepić). Spód ciasta lekko nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok 10-15 minut, aby ciasto się podpiekło. Po tym czasie należy je wyjąć i ostudzić. Nie wyłączać piekarnika.Farsz:
Pora dokładnie umyć, najlepiej przekroić go najpierw wzdłuż na ćwiartki i wypłukać pod bieżącą
wodą, tak aby usunąć cały piasek. Następnie pokroić w kostkę. Pokroić również
czosnek oraz
paprykę (można zostawić kilka plasterków
papryki do dekoracji). Na patelni rozgrzać
oliwę, następnie dodać
pory. Smażyć kilka minut, aż lekko się zeszklą. Dodać
paprykę i
czosnek, oraz
przyprawy (dodać ok 3/4 przypraw, zostawić trochę do masy jajecznej). Wszystko smażyć ok 10-15 minut, aż warzywa zmiękną (można podlać odrobinę
wody, jakby warzywa przywierały do dna, ale później należy ją odparować).Do miski wbić
jajka, dodać
serek, resztę przypraw (
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
tymianek,
oregano) i
mleko i połączyć na jednolita masę (nie powinno być grudek).Warzywa wyłożyć na podpieczony spód tarty, wszystko zalać masą jajeczną i wymieszać, aby masa wlała się pomiędzy farsz i go spoiła. Na wierzch ułożyć pokrojony na plasterki
kozi ser i ew pozostałe talarki
papryki do dekoracji. Włożyć do piekarnika i piec ok 20 minut, aż masa się zetnie. Brzegi ciasta można przykryć folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekły. Można jeść na ciepło jak i na zimno.







