Wykonanie
"Wszystko wracało na swoje miejsce, jak po długiej pauzie, oto zaterkotał dzwonek i życie zaczyna się na nowo (...)."Małgorzata MusierowiczCzas otworzyć oczy, zaparzyć
kawę, zetrzeć warstwę kurzu z bloga, przypomnieć login, zgrać zdjęcia, uśmiechnąć się i wrócić do Was:) Dziękuję za wszystkie miłe wiadomości, które dostałam podczas mojej nieobecności - jesteście kochani! Skoro już tu jestem...

...słyszałyście o "złotej pizzy"? Według Małgorzaty Caprari ("Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących") jest to bardziej placek pochodzący z północnych Włoch, najczęściej piecze się go w podłużnej foremce, a kawałki
sera i
wędliny obtacza się w
mące, aby nie opadły na dno podczas pieczenia (przy użyciu niskiej formy nie jest to konieczne).

Składniki:25 dag
mąkiŁyżeczka
proszku do pieczeniaKilka plasterków
szynkiKilka plasterków
salami3
jajka10 dag
sera (gouda, edamski)1/3 szklanki
mleka1/3 szklanki
groszku1/3 szklanki
fasoliCiepła
wodaOliwaPrzyprawy (
oregano,
zioła prowansalskie,
pieprz,
papryka,
sól)
Mąkę łączymy z 2-3 łyżkami
oliwy, szczyptą
soli,
przyprawami,
proszkiem do pieczenia i odrobiną
wody (tylko tyle, aby można było wyrobić ciasto). Wyrabiamy, formujemy kulę, smarujemy
oliwą, przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną lnianą ściereczką i odkładamy na 30 min w chłodne miejsce.
Szynkę,
salami,
ser kroimy.
Jajka ubijamy z
mlekiem i
przyprawami.Niską formę natłuszczamy, wysypujemy
mąką i wykładamy
ciastem formując trochę wyższy brzeg. Układamy składniki, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok. 30-40 min w 160-170 st.C.Smacznego!