ßßß Cookit - przepis na "Złota pizza"

"Złota pizza"

nazwa

Wykonanie

"Wszystko wracało na swoje miejsce, jak po długiej pauzie, oto zaterkotał dzwonek i życie zaczyna się na nowo (...)."
Małgorzata Musierowicz
Czas otworzyć oczy, zaparzyć kawę, zetrzeć warstwę kurzu z bloga, przypomnieć login, zgrać zdjęcia, uśmiechnąć się i wrócić do Was:) Dziękuję za wszystkie miłe wiadomości, które dostałam podczas mojej nieobecności - jesteście kochani! Skoro już tu jestem...
...słyszałyście o "złotej pizzy"? Według Małgorzaty Caprari ("Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących") jest to bardziej placek pochodzący z północnych Włoch, najczęściej piecze się go w podłużnej foremce, a kawałki sera i wędliny obtacza się w mące, aby nie opadły na dno podczas pieczenia (przy użyciu niskiej formy nie jest to konieczne).
Składniki:
25 dag mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
Kilka plasterków szynki
Kilka plasterków salami
3 jajka
10 dag sera (gouda, edamski)
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki groszku
1/3 szklanki fasoli
Ciepła woda
Oliwa
Przyprawy (oregano, zioła prowansalskie, pieprz, papryka, sól)
Mąkę łączymy z 2-3 łyżkami oliwy, szczyptą soli, przyprawami, proszkiem do pieczenia i odrobiną wody (tylko tyle, aby można było wyrobić ciasto). Wyrabiamy, formujemy kulę, smarujemy oliwą, przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną lnianą ściereczką i odkładamy na 30 min w chłodne miejsce.
Szynkę, salami, ser kroimy.
Jajka ubijamy z mlekiem i przyprawami.
Niską formę natłuszczamy, wysypujemy mąką i wykładamy ciastem formując trochę wyższy brzeg. Układamy składniki, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok. 30-40 min w 160-170 st.C.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2014/04/zota-pizza.html