Wykonanie
Lubię w weekendy budzić się wcześnie, cichutko przekradam się do kuchni, gdzie mieszam, doprawiam i wyrabiam ciasto na
bułki. Chrupiące, rumiane, apetyczne domowe
pieczywo na śniadanie, kiedy nie trzeba się spieszyć - mała nagroda po ciężkim tygodniu pracy:)

Tym razem nie mogłam się zdecydować, na które nadzienie mam większą ochotę i upiekłam dwa rodzaje
bułek - z
parówką,
szynką,
serem i
papryką oraz z
salami,
serem,
pieczarkami,
szczypiorkiem i
rzodkiewką. Obdarowałam nimi szczęśliwą rodzinę i sąsiadów:)

Składniki:0,5 kg
mąki1/2 paczki
drożdżyJajko1/3 szklanki
oliwy z oliwek lub kilka łyżek
śmietany 12%Przyprawy (
zioła prowansalskie,
pieprz,
kurkuma,
bazylia,
oregano,
papryka,
płatki chilli,
sól)1/2 szklanki
mlekaŁyżeczka
cukruNadzienie (
parówki,
ser,
salami,
pieczarki,
szynka,
papryka,
rzodkiewka,
szczypiorek)
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie
mleka, mieszamy.Dodajemy
mąkę,
jajko,
oliwę z oliwek (lub
śmietanę),
przyprawy,
cukier. Wyrabiamy ciasto, w miarę potrzeb dosypujemy
mąkę lub dolewamy
mleka. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. Formujemy kulę, smarujemy ją
oliwą, wkładamy do miski, zakrywamy folią aluminiową oraz ściereczką, odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce.Ciasto dzielimy na kilkanaście części, nadziewamy i formujemy
bułki. Odstawiamy na 10 minut.Pieczemy 30-40 minut w 160 st.C.Smacznego!