ßßß Cookit - przepis na Krewetki w sezamie na chrupiącej azjatyckiej sałatce

Krewetki w sezamie na chrupiącej azjatyckiej sałatce

nazwa

Wykonanie

Chrupiące krewetki w delikatnym cieście sezamowym do tego chrupiące warzywa marynowane w orientalnym dresingu. Delikatne azjatyckie danie
Składniki (na ok 4 małe porcje):
Krewetki:
300 g obranych, dużych krewetek
2 łyżki mąki
pół szklanki wody gazowanej
szczypta kurkumy w proszku
1-2 łyżki sezamu
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka soku z limonki
olej do smażenia (np. ryżowy, rzepakowy)
Sałatka:
1 czerwona papryka
1/2 świeżego ogórka
1 marchewka
1 czerwona papryczka chilli
ok 1 cm korzenia imbiru
odrobina świeżej kolendry i natki pietruszki
1 łyżeczka miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć, albo dodać np. oliwę z oliwek)
łyżka uprażonego na suchej patelni sezamu do posypania
odrobina posiekanego szczypiorku do dekoracji
Przygotowanie:
Paprykę, ogórka oraz marchewkę pokroić w niezbyt grube słupki. Papryczkę chilli pokroić w kostkę, pietruszkę i kolendrę odrobinę posiekać. Wrzucić wszytko do miski. Przygotować marynatę: dokładnie zmieszać razem sos sojowy, miód, ocet ryżowy, olej sezamowy i sok z limonki oraz na tarce zetrzeć do tego imbir. Warzywa zalać sosem, dokładnie wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę, żeby smaki się ze sobą połączyły (można co jakiś czas mieszać sałatkę, aby wszystkie warzywa były równomiernie w dressingu, który po jakimś czasie spłynie na dno).
W międzyczasie przygotować krewetki: zalać je 1 łyżeczką sosu sojowego i soku z limonki i odstawić. Przygotować ciasto: zmieszać wodę z mąką, doprawić pozostałą łyżeczką sosu sojowego. Ciasto dokładnie rozmieszać, powinno być ono dosyć rzadkie i spływać z łyżki, gdyż nie chcemy aby krewetki były pokryte grubą ilością ciasta a jedynie delikatnie nim oblepione. Na patelni rozgrzewamy olej. Bierzemy po kolei za ogonek krewetki maczamy w cieście (powinno ono tylko odrobinę przykleić się do krewetki) a następnie w obsypujemy sezamem i od razu kładziemy na gorącą patelnię. Surowe krewetki smażymy aż z szarych zrobią się różowe i aż panierką będzie odrobinę złocista, w przypadku już ugotowanych po prostu aż się odrobinę przyrumienią i ciasto nie będzie surowe. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy.
Na talerzu układamy sałatkę i z boku krewetki. Warzywa posypujemy zrumienionym sezamem i wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/krewetki-w-sezamie-na-chrupiacej-azjatyckiej-salatce