Wykonanie
Chrupiące
krewetki w delikatnym cieście
sezamowym do tego chrupiące
warzywa marynowane w orientalnym dresingu. Delikatne azjatyckie danie
Składniki (na ok 4 małe porcje):
Krewetki:300 g obranych, dużych
krewetek2 łyżki
mąkipół szklanki
wody gazowanejszczypta
kurkumy w proszku1-2 łyżki
sezamu2 łyżeczki
sosu sojowego1 łyżeczka
soku z limonkiolej do smażenia (np.
ryżowy, rzepakowy)
Sałatka:1
czerwona papryka1/2 świeżego
ogórka1
marchewka1 czerwona
papryczka chilliok 1 cm korzenia
imbiruodrobina świeżej
kolendry i
natki pietruszki1 łyżeczka
miodu2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
octu ryżowego1 łyżeczka
soku z limonki1 łyżeczka
oleju sezamowego (można pominąć, albo dodać np.
oliwę z oliwek)łyżka uprażonego na suchej patelni
sezamu do posypaniaodrobina posiekanego
szczypiorku do dekoracjiPrzygotowanie:
Paprykę,
ogórka oraz
marchewkę pokroić w niezbyt grube słupki.
Papryczkę chilli pokroić w kostkę,
pietruszkę i
kolendrę odrobinę posiekać. Wrzucić wszytko do miski. Przygotować marynatę: dokładnie zmieszać razem
sos sojowy,
miód,
ocet ryżowy,
olej sezamowy i
sok z limonki oraz na tarce zetrzeć do tego
imbir. Warzywa zalać sosem, dokładnie wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę, żeby smaki się ze sobą połączyły (można co jakiś czas mieszać
sałatkę, aby wszystkie warzywa były równomiernie w dressingu, który po jakimś czasie spłynie na dno).W międzyczasie przygotować
krewetki: zalać je 1 łyżeczką
sosu sojowego i
soku z limonki i odstawić. Przygotować ciasto: zmieszać
wodę z
mąką, doprawić pozostałą łyżeczką
sosu sojowego. Ciasto dokładnie rozmieszać, powinno być ono dosyć rzadkie i spływać z łyżki, gdyż nie chcemy aby
krewetki były pokryte grubą ilością ciasta a jedynie delikatnie nim oblepione. Na patelni rozgrzewamy
olej. Bierzemy po kolei za ogonek
krewetki maczamy w cieście (powinno ono tylko odrobinę przykleić się do
krewetki) a następnie w obsypujemy
sezamem i od razu kładziemy na gorącą patelnię. Surowe
krewetki smażymy aż z szarych zrobią się różowe i aż panierką będzie odrobinę złocista, w przypadku już ugotowanych po prostu aż się odrobinę przyrumienią i ciasto nie będzie surowe. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy.Na talerzu układamy
sałatkę i z
boku krewetki. Warzywa posypujemy zrumienionym
sezamem i wszystko posypujemy posiekanym
szczypiorkiem. Smacznego.