ßßß Cookit - przepis na Krewetki po tajsku smażone z ryżem, jajkiem i ogórkiem

Krewetki po tajsku smażone z ryżem, jajkiem i ogórkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje:
250 g krewetek
100 g (1 torebka) ryżu długoziarnistego
1 jajko
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
2 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych
kawałek zielonego świeżego ogórka
kawałki limonki do skropienia
Marynata do krewetek:
szczypta soli
2 łyżeczki posiekanej papryczki chili (lub do smaku)
1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka pasty curry (opcjonalnie)
Sos:
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
1 łyżka cukru (może być trzcinowy)
Przygotowanie
Krewetki rozmrozić, osuszyć i włożyć do miski, dodać sól, posiekaną chili, imbir, posiekany czosnek i olej oraz pastę curry jeśli używamy, wymieszać, odstawić.
Ugotować ryż w osolonej wodzie, odcedzić i wysypać z woreczka do czystej miski.
Jajko roztrzepać widelcem z 1 łyżką wody, dodać posiekany szczypiorek (białe i zielone części) i natkę oraz olej sezamowy jeśli używamy i wymieszać.
Składniki sosu wymieszać, można lekko podgrzać aby stał się gładki.
Orzeszki ziemne zrumienić na patelni na małym ogniu, pod koniec dodając sezam.
Rozgrzać dużą patelnię, włożyć krewetki i smażyć przez około 5 minut, następnie włożyć ryż i smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty. Dodać jajko z dodatkami i wymieszać, smażyć przez około 2 minuty. Na koniec wlać sos, wymieszać, podgrzać i posypać orzeszkami z sezamem. Podawać z pokrojonym zielonym ogórkiem i cząstkami limonki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/krewetki/krewetki_z_ryzem_i_jajkiem/przepis.html