Wykonanie
Składniki2 porcje:250 g
krewetek100 g (1 torebka)
ryżu długoziarnistego1
jajko3 łyżki posiekanego
szczypiorku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
oleju sezamowego (opcjonalnie)2 łyżki ziaren
sezamu2 łyżki posiekanych
orzeszków ziemnych solonychkawałek zielonego świeżego
ogórkakawałki
limonki do skropieniaMarynata do
krewetek:szczypta
soli2 łyżeczki posiekanej
papryczki chili (lub do smaku)1 czubata łyżeczka świeżo startego
imbiru2 ząbki
czosnku1 łyżka
oleju1 łyżeczka pasty
curry (opcjonalnie)Sos:1 łyżka
masła orzechowego2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
octu ryżowego lub
soku z limonki1 łyżka
cukru (może być trzcinowy)Przygotowanie
Krewetki rozmrozić, osuszyć i włożyć do miski, dodać
sól, posiekaną
chili,
imbir, posiekany
czosnek i
olej oraz pastę
curry jeśli używamy, wymieszać, odstawić.Ugotować
ryż w osolonej wodzie, odcedzić i wysypać z woreczka do czystej miski.
Jajko roztrzepać widelcem z 1 łyżką
wody, dodać posiekany
szczypiorek (białe i zielone części) i
natkę oraz
olej sezamowy jeśli używamy i wymieszać.Składniki sosu wymieszać, można lekko podgrzać aby stał się gładki.
Orzeszki ziemne zrumienić na patelni na małym ogniu, pod koniec dodając
sezam.Rozgrzać dużą patelnię, włożyć
krewetki i smażyć przez około 5 minut, następnie włożyć
ryż i smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty. Dodać
jajko z dodatkami i wymieszać, smażyć przez około 2 minuty. Na koniec wlać sos, wymieszać, podgrzać i posypać orzeszkami z
sezamem. Podawać z pokrojonym zielonym
ogórkiem i cząstkami
limonki.