ßßß Cookit - przepis na Tajski ryż z krewetkami i świeżym ogórkiem

Tajski ryż z krewetkami i świeżym ogórkiem

nazwa

Wykonanie

Zima w tym roku zdecydowanie nie zaszczyca nas swoją prawdziwą, mroźną naturą, śniegu też można na próżno szukać. Mimo tego zbyt ciepło nie jest i doskonale sprawdzają się rozgrzewające potrawy z dodatkiem chilli, imbiru czy curry. Niezbędnych witamin dostarczą nam także orzechy czy świeży ogórek. Poniższe danie jest dosłownie mieszanką tych wszystkich składników, a co najważniejsze mieszanką przepyszną, o niesamowicie wyrazistym smaku. Potrawa ta doskonale sprawdzi sie także dla osób lubiących zjeść dobre jedzenie, ale nie przywykłych do długiego stania przy garnkach. Smacznego!
250 g krewetek
100 g (1 torebka) ryżu długoziarnistego
1 jajko
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)
2 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych
kawałki limonki do skropienia
Marynata do krewetek:
szczypta soli
2 łyżeczki posiekanej papryczki chili (lub do smaku)
1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka pasty curry (opcjonalnie)
Sos: 1 łyżka masła orzechowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki, 1 łyżka cukru (może być trzcinowy)
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić, osuszyć i włożyć do miski, dodać sól, posiekaną chili, imbir, posiekany czosnek i olej oraz pastę curry jeśli używamy, wymieszać, odstawić.
Ugotować ryż w osolonej wodzie, odcedzić i wysypać z woreczka do czystej miski.
Jajko roztrzepać widelcem z 1 łyżką wody, dodać posiekany szczypiorek (białe i zielone części) i natkę oraz olej sezamowy jeśli używamy i wymieszać.
Składniki sosu wymieszać, można lekko podgrzać aby stał się gładki.
Orzeszki ziemne zrumienić na patelni na małym ogniu, pod koniec dodając sezam.
Rozgrzać dużą patelnię, włożyć krewetki i smażyć przez około 5 minut, następnie włożyć ryż i smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty. Dodać jajko z dodatkami i wymieszać, smażyć przez około 2 minuty. Na koniec wlać sos, wymieszać, podgrzać i posypać orzeszkami z sezamem. Podawać z pokrojonym zielonym ogórkiem i cząstkami limonki.
Źródło:http://classy-chef.blogspot.com/2015/01/tajski-ryz-z-krewetkami-i-swiezym.html