Wykonanie
Zima w tym roku zdecydowanie nie zaszczyca nas swoją prawdziwą, mroźną naturą, śniegu też można na próżno szukać. Mimo tego zbyt ciepło nie jest i doskonale sprawdzają się rozgrzewające potrawy z dodatkiem
chilli,
imbiru czy
curry. Niezbędnych witamin dostarczą nam także
orzechy czy świeży
ogórek. Poniższe danie jest dosłownie mieszanką tych wszystkich składników, a co najważniejsze mieszanką przepyszną, o niesamowicie wyrazistym smaku. Potrawa ta doskonale sprawdzi sie także dla osób lubiących zjeść dobre jedzenie, ale nie przywykłych do długiego stania przy garnkach. Smacznego!250 g
krewetek100 g (1 torebka)
ryżu długoziarnistego1
jajko3 łyżki posiekanego
szczypiorku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki2 łyżeczki
oleju sezamowego (opcjonalnie)2 łyżki ziaren
sezamu2 łyżki posiekanych
orzeszków ziemnych solonychkawałki
limonki do skropieniaMarynata do
krewetek:szczypta
soli2 łyżeczki posiekanej
papryczki chili (lub do smaku)1 czubata łyżeczka świeżo startego
imbiru2 ząbki
czosnku1 łyżka
oleju1 łyżeczka pasty
curry (opcjonalnie)Sos: 1 łyżka
masła orzechowego, 2 łyżki
sosu sojowego, 1 łyżka
octu ryżowego lub
soku z limonki, 1 łyżka
cukru (może być trzcinowy)Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić, osuszyć i włożyć do miski, dodać
sól, posiekaną
chili,
imbir, posiekany
czosnek i
olej oraz pastę
curry jeśli używamy, wymieszać, odstawić.Ugotować
ryż w osolonej wodzie, odcedzić i wysypać z woreczka do czystej miski.
Jajko roztrzepać widelcem z 1 łyżką
wody, dodać posiekany
szczypiorek (białe i zielone części) i
natkę oraz
olej sezamowy jeśli używamy i wymieszać.Składniki sosu wymieszać, można lekko podgrzać aby stał się gładki.
Orzeszki ziemne zrumienić na patelni na małym ogniu, pod koniec dodając
sezam.Rozgrzać dużą patelnię, włożyć
krewetki i smażyć przez około 5 minut, następnie włożyć
ryż i smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty. Dodać
jajko z dodatkami i wymieszać, smażyć przez około 2 minuty. Na koniec wlać sos, wymieszać, podgrzać i posypać orzeszkami z
sezamem. Podawać z pokrojonym zielonym
ogórkiem i cząstkami
limonki.