Wykonanie
Gniecione ogórki? Brzmi dziwnie, ale w tej
sałatce poprzez zmiażdżenie
ogórków nożem wydobywa się głębię ich smaku. Jednocześnie
ogórki lepiej nabierają aromatów z zaprawy.
Sałatka pachnie
sezamem i
sosem sojowym. Ma lekko słony i lekko słodki smak. Nada się na lunch, jako przystawka, albo jako dodatek do
mięs z grilla czy z patelni.
Składniki:2 długie
ogórki lub 6 średnich
ogórków gruntowychgarść
kolendry, posiekana (z braku
kolendry użyłam
natkę pietruszki)3 ząbki
czosnku, posiekane1/3 łyżeczki
soli2,5 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
oleju sezamowego3 łyżeczki
sosu sojowego1,5 łyżki
octu ryżowego2 łyżeczki
oleju chili (można zastąpić zwykłym
olejem podgrzanym wcześniej na patelni)2 łyżeczki ziaren
sezamu podprażonych na suchej patelniZaprawa:Zmieszać
olej sezamowy,
sos sojowy i
ocet ryżowy. Dodać
cukier i
sól mieszając, aż się rozpuszczą. Dodać
czosnek i
olej chili. Dobrze wymieszać.
Ogórki dobrze umyć i odciąć końce. Na
ogórku położyć wzdłuż na płasko szeroki nóż i docisnąć go dłonią, aby
ogórek pękł (
ogórki pękają wzdłuż). Obrócić
ogórek i jeszcze raz docisnąć nożem, aby powstało kolejne pęknięcie. W ten sposób każdy
ogórek podzielony jest na 4 ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić nożem ukośnie na 2- 3 cm kawałki.
Ogórki i posiekaną
kolendrę włożyć do miski z zaprawą i dobrze wymieszać.Podawać posypane ziarnami
sezamu i udekorowane
kolendrą.
Przepis pochodzi ze strony theworksoflife.com