ßßß Cookit - przepis na Azjatycka sałatka z gniecionych ogórków

Azjatycka sałatka z gniecionych ogórków

nazwa

Wykonanie

Gniecione ogórki? Brzmi dziwnie, ale w tej sałatce poprzez zmiażdżenie ogórków nożem wydobywa się głębię ich smaku. Jednocześnie ogórki lepiej nabierają aromatów z zaprawy. Sałatka pachnie sezamem i sosem sojowym. Ma lekko słony i lekko słodki smak. Nada się na lunch, jako przystawka, albo jako dodatek do mięs z grilla czy z patelni.
Składniki:
2 długie ogórki lub 6 średnich ogórków gruntowych
garść kolendry, posiekana (z braku kolendry użyłam natkę pietruszki)
3 ząbki czosnku, posiekane
1/3 łyżeczki soli
2,5 łyżeczki cukru
2 łyżeczki oleju sezamowego
3 łyżeczki sosu sojowego
1,5 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki oleju chili (można zastąpić zwykłym olejem podgrzanym wcześniej na patelni)
2 łyżeczki ziaren sezamu podprażonych na suchej patelni
Zaprawa:
Zmieszać olej sezamowy, sos sojowy i ocet ryżowy. Dodać cukier i sól mieszając, aż się rozpuszczą. Dodać czosnek i olej chili. Dobrze wymieszać.
Ogórki dobrze umyć i odciąć końce. Na ogórku położyć wzdłuż na płasko szeroki nóż i docisnąć go dłonią, aby ogórek pękł (ogórki pękają wzdłuż). Obrócić ogórek i jeszcze raz docisnąć nożem, aby powstało kolejne pęknięcie. W ten sposób każdy ogórek podzielony jest na 4 ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić nożem ukośnie na 2- 3 cm kawałki.
Ogórki i posiekaną kolendrę włożyć do miski z zaprawą i dobrze wymieszać.
Podawać posypane ziarnami sezamu i udekorowane kolendrą.
Przepis pochodzi ze strony theworksoflife.com
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/06/azjatycka-saatka-z-gniecionych-ogorkow.html