ßßß
Składniki:2 długie ogórki lub 6 średnich ogórków gruntowychgarść kolendry, posiekana (z braku kolendry użyłam natkę pietruszki)3 ząbki czosnku, posiekane1/3 łyżeczki soli2,5 łyżeczki cukru2 łyżeczki oleju sezamowego3 łyżeczki sosu sojowego1,5 łyżki octu ryżowego2 łyżeczki oleju chili (można zastąpić zwykłym olejem podgrzanym wcześniej na patelni)2 łyżeczki ziaren sezamu podprażonych na suchej patelniZaprawa:Zmieszać olej sezamowy, sos sojowy i ocet ryżowy. Dodać cukier i sól mieszając, aż się rozpuszczą. Dodać czosnek i olej chili. Dobrze wymieszać.Ogórki dobrze umyć i odciąć końce. Na ogórku położyć wzdłuż na płasko szeroki nóż i docisnąć go dłonią, aby ogórek pękł (ogórki pękają wzdłuż). Obrócić ogórek i jeszcze raz docisnąć nożem, aby powstało kolejne pęknięcie. W ten sposób każdy ogórek podzielony jest na 4 ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić nożem ukośnie na 2- 3 cm kawałki.Ogórki i posiekaną kolendrę włożyć do miski z zaprawą i dobrze wymieszać.Podawać posypane ziarnami sezamu i udekorowane kolendrą.
Przepis pochodzi ze strony theworksoflife.com