Wykonanie
Składniki2 porcjeok. 150 g
krewetek2 łyżki
oleju roślinnego1/3
czerwonej papryki1/2 małej
marchewki1 łyżeczka drobno startego
imbiru1 ząbek drobno startego
czosnku1 posiekana
papryczka chiliSos:1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
octu ryżowego4 łyżki
soku z limonki lub
cytryny1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejoraz:100 g (1 torebka)
ryżu długoziarnistegoposiekany
szczypiorekPrzygotowanie
Krewetki w razie potrzeby obrać i oczyścić.
Paprykę pokroić na cienkie paseczki,
marchewkę obrać i również pokroić w cienkie słupki.W woku lub na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oleju, dodać
imbir,
czosnek i
chili, smażyć mieszając przez około 1 minutę. Wrzucić
paprykę oraz
marchewkę, oprószyć
solą i smażyć przez około 3 minuty, aż warzywa nieco zmiękną, ale nadal będą jędrne.Warzywa przesunąć na bok a w wolne miejsce wlać drugą łyżkę
oleju. Dodać
krewetki i smażyć przez około 1 minutę z każdej strony. Wymieszać z warzywami.W miseczce wymieszać
sos sojowy,
ocet ryżowy, koncentrat,
cukier,
sok z cytryny lub
limonki, 60 ml
wody i
mąkę ziemniaczaną. Wlać do woka, zagotować, w razie konieczności dodać więcej
wody gdyby sos stał się za gęsty. Posypać
szczypiorkiem i podawać z
ryżem.WskazówkiZamiast
krewetek można użyć
piersi kurczaka (wystarczy pokroić je w kostkę i podsmażyć tak jak
krewetki tylko odrobinę dłużej).Zamiast
ryżu można użyć ugotowanego chińskiego
makaronu.