ßßß Cookit - przepis na Krewetki w sosie słodko-kwaśnym

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
ok. 150 g krewetek
2 łyżki oleju roślinnego
1/3 czerwonej papryki
1/2 małej marchewki
1 łyżeczka drobno startego imbiru
1 ząbek drobno startego czosnku
1 posiekana papryczka chili
Sos:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
4 łyżki soku z limonki lub cytryny
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
oraz:
100 g (1 torebka) ryżu długoziarnistego
posiekany szczypiorek
Przygotowanie
Krewetki w razie potrzeby obrać i oczyścić. Paprykę pokroić na cienkie paseczki, marchewkę obrać i również pokroić w cienkie słupki.
W woku lub na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać imbir, czosnek i chili, smażyć mieszając przez około 1 minutę. Wrzucić paprykę oraz marchewkę, oprószyć solą i smażyć przez około 3 minuty, aż warzywa nieco zmiękną, ale nadal będą jędrne.
Warzywa przesunąć na bok a w wolne miejsce wlać drugą łyżkę oleju. Dodać krewetki i smażyć przez około 1 minutę z każdej strony. Wymieszać z warzywami.
W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet ryżowy, koncentrat, cukier, sok z cytryny lub limonki, 60 ml wody i mąkę ziemniaczaną. Wlać do woka, zagotować, w razie konieczności dodać więcej wody gdyby sos stał się za gęsty. Posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem.
Wskazówki
Zamiast krewetek można użyć piersi kurczaka (wystarczy pokroić je w kostkę i podsmażyć tak jak krewetki tylko odrobinę dłużej).
Zamiast ryżu można użyć ugotowanego chińskiego makaronu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/krewetki/krewetki_slodko_kwasne/przepis.html