ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z tuńczyka z papryką i cebulką

Szaszłyki z tuńczyka z papryką i cebulką

nazwa

Wykonanie

Składniki
7 sztuk
400 g świeżego tuńczyka
1 czerwona papryka
1 cebula cukrowa
natka pietruszki lub kolendra
Marynata:
2 łyżki drobno startego obranego świeżego imbiru
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju (np. z orzechów ziemnych)
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka pikantnej przyprawy chilli w płatkach lub 1/2 łyżeczki chilli w proszku
Przygotowanie
Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Tuńczyka pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 minut. Jeśli używamy drewnianych szpikulców najlepiej je wcześniej namoczyć z zimnej wodzie, przez około 30 minut.
W międzyczasie pokroić paprykę oraz cebulę na 2 cm kawałki. Nadziewać na szpikulce na przemian z tuńczykiem. Grillować na średnio rozgrzanym grillu, często przewracając, aż szaszłyki ładnie się zrumienią z każdej strony, przez około 5 do 15 minut (w zależności od stopnia rozgrzania i rodzaju grilla). Posypać listkami natki pietruszki lub kolendry.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/szaszlyki_z_tunczyka/przepis.html