Składniki7 sztuk400 g świeżego tuńczyka1 czerwona papryka1 cebula cukrowanatka pietruszki lub kolendraMarynata:2 łyżki drobno startego obranego świeżego imbiru3 łyżki octu ryżowego2 łyżki oleju (np. z orzechów ziemnych)2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki sosu sojowego2 łyżki miodu1 łyżeczka pikantnej przyprawychilli w płatkach lub 1/2 łyżeczki chilli w proszkuPrzygotowanieWszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Tuńczyka pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 minut. Jeśli używamy drewnianych szpikulców najlepiej je wcześniej namoczyć z zimnej wodzie, przez około 30 minut.W międzyczasie pokroić paprykę oraz cebulę na 2 cm kawałki. Nadziewać na szpikulce na przemian z tuńczykiem. Grillować na średnio rozgrzanym grillu, często przewracając, aż szaszłyki ładnie się zrumienią z każdej strony, przez około 5 do 15 minut (w zależności od stopnia rozgrzania i rodzaju grilla). Posypać listkami natki pietruszki lub kolendry.