Wykonanie
Trochę smaków prosto z IndiiDelikatne
curry na
mleku kokosowym z dodatkiem
ananasa. Do tego
kurczak + moje ulubione warzywo do
curry kalafior. Polecam.
Składniki:1/2 dużego
kalafiora, lub jeden mały1 spora
szalotka2 średnie
piersi z kurczaka (można pominąć, jeśli chcemy wersję wege)1 łyżka klarowanego
masła lub
oleju roślinnego1 ząbek
czosnkumały kartonik
mleka kokosowego (ok 150 ml)puszka
ananasa (
ananas +
syrop)
Przyprawy*
ostra papryka w proszku lub
płatki chilli do smaku
curry (ok 2 łyżeczek, ale oczywiście można dać do smaku)ok 1 łyżeczka sproszkowanej
kolendryok 1 łyżeczka sproszkowanego
imbiruok 1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszkuok 1 łyżeczka
kurkumysól do smaku, odrobina suszonej
bazyliido dekoracji np. świeży
szczypiorek lub świeża
kolendra +
ryż*
przyprawy dodajemy oczywiście do smaku! Zawsze można dać więcej
imbiru lub słodkiej/ostrej
papryki, jak wolicie.Przygotowanie:
Piersi z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, następnie lekko solimy i przyprawiamy odrobiną przypraw (ok 1/4-1/2 ilości), odstawiamy (jeśli mamy czas to można zrobić to np. kilka godzin wcześniej i wstawić
kurczaka do lodówki). Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulkę i lekko szklimy. Dodajemy resztę przypraw i posiekany ząbek
czosnku, smażymy aż
przyprawy zaczną bardzo intensywnie pachnieć (uwaga żeby nie przypalić! smażymy tylko chwilkę), Dodajemy
kurczaka i lekko go obsmażamy. Następnie wrzucamy pokrojonego na małe różyczki
kalafiora i zalewamy wszystko
mlekiem kokosowym i
sokiem z ananasa. Wszystko mieszamy, przykrywamy i dusimy ok 20 minut, aż
kalafior będzie miękki. Na ok 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojonego w kostkę
ananasa z puszki oraz możemy jeszcze doprawić do smaku. Podajemy z
ryżem (najlepiej jaśminowym albo basmati) posypane świeżymi
ziołami.