ßßß
Składniki (na około 3 porcje):2 średnie cebulki szalotki1 papryczka chilli2 ząbki czosnkugarść orzechów nerkowca1 łyżka oleju roślinnegoszczypta soli1 łyżka masłaokoło 300 gram piersi z kurczaka1-2 bakłażany (około 400 g)puszka mleka kokosowegookoło 100 ml passaty pomidorowej (użyłam domowego przecieru pomidorowego)1-2 łyżeczki przyprawy curry w proszku1-2 łyżeczki imbiru w proszku1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszkusólDodatki: listki bazylii, ugotowany ryż basmati lub jaśminowyPrzygotowanie:Cebulki, czosnek, chilli oraz orzechy włożyć do pojemnika blendera, dodać szczyptę soli oraz olej i zmielić na gładką pastę (oczywiście można to zrobić też w moździerzu). Kurczaka pokroić w kostkę oprószyć solą oraz mielonymi przyprawami (imbir, papryka i curry), jeśli mamy czas można go zostawić na jakiś czas, żeby się zamarynował. Bakłażany umyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucić masło i dodać całą pastę curry, wszystko dokładnie przesmażyć przez kilka minut aż pasta będzie skwierczeć i zapach rozniesie się po całej kuchni 😉 Dodać kurczaka i smażyć kilka minut (ale uwaga! żeby pasty nie przypalić i nie zrumienić za mocno). Następnie dodać bakłażana i znowu smażyć około 2-3 minut. Wszystko zalać mleczkiem kokosowym oraz pomidorami, wymieszać, przykryć i dusić około 15 minut (od czasu do czasu mieszając), aż bakłażan będzie miękki. W międzyczasie można jeszcze potrawę doprawić i jeśli sos jest zbyt rzadki to lekko odparować. Podawać z listkami bazylii i ryżem.

