Wykonanie
Curry z
kurczakiem i
bakłażanem. Oczywiście dla moich wege fanów można zrobić wersję bez
kurczaka. Jeśli chodzi o ostrość potrawy to ja dałam jedną papryczkę bez pestek i wyszło średnio ostre, jeśli wolimy ostrzejsze można dodać pestki lub więcej papryczki, jeśli zaś wolimy wersję łagodną można dać mniej
chilli. Smak potrawy wzbogaciłam
orzechami, użyłam
nerkowców, ale myślę, że np.
migdały równie dobrze by się sprawdziły. Kolejną kwestią jest dodatek
imbiru, miałam mielony, więc dodałam go do
kurczaka, ale można użyć również świeżego
imbiru (około 1 cm kawałek) i dodać go do pasty
curry. Kolejnym dodatkiem są
pomidory, ja dałam domowy
przecier pomidorowy, ale można dać passatę albo
pomidory w puszcze albo nawet świeżego, obranego
pomidora.
Składniki (na około 3 porcje):2 średnie
cebulki szalotki1
papryczka chilli2 ząbki
czosnkugarść
orzechów nerkowca1 łyżka
oleju roślinnegoszczypta
soli1 łyżka
masłaokoło 300 gram
piersi z kurczaka1-2
bakłażany (około 400 g)puszka
mleka kokosowegookoło 100 ml passaty pomidorowej (użyłam domowego
przecieru pomidorowego)1-2 łyżeczki
przyprawy curry w proszku1-2 łyżeczki
imbiru w proszku1-2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku
sólDodatki: listki
bazylii, ugotowany
ryż basmati lub jaśminowyPrzygotowanie:
Cebulki,
czosnek,
chilli oraz
orzechy włożyć do pojemnika blendera, dodać szczyptę
soli oraz
olej i zmielić na gładką pastę (oczywiście można to zrobić też w moździerzu).
Kurczaka pokroić w kostkę oprószyć
solą oraz mielonymi
przyprawami (
imbir,
papryka i
curry), jeśli mamy czas można go zostawić na jakiś czas, żeby się zamarynował.
Bakłażany umyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucić
masło i dodać całą pastę
curry, wszystko dokładnie przesmażyć przez kilka minut aż pasta będzie skwierczeć i zapach rozniesie się po całej kuchni 😉 Dodać
kurczaka i smażyć kilka minut (ale uwaga! żeby pasty nie przypalić i nie zrumienić za mocno). Następnie dodać
bakłażana i znowu smażyć około 2-3 minut. Wszystko zalać
mleczkiem kokosowym oraz
pomidorami, wymieszać, przykryć i dusić około 15 minut (od czasu do czasu mieszając), aż
bakłażan będzie miękki. W międzyczasie można jeszcze potrawę doprawić i jeśli
sos jest zbyt rzadki to lekko odparować. Podawać z listkami
bazylii i
ryżem.