Wykonanie
Pieczony
kurczak - wszyscy go uwielbiamy. Taki z farszem z
ryżu czy
kaszy jest od razu całym daniem na jednej blasze - wystarczy tylko naszykować
sałatkę albo surówkę. Chrupiąca skórka, mięciutkie
mięso i aromatyczny
ryż bardzo nam smakowały.Dodatek jednej z moich ukochanych przypraw czyli
pomidorów suszonych z
czosnkiem i
bazylią doskonale pasował do całości. Zresztą mogłabym tę mieszankę dodawać do wszystkiego - jest taka aromatyczna :) Nawet zwykłe tosty czy zapiekanki posypane nią nabierają niezwykłego smaku.
składniki:1
kurczak - mój miał ok. 1300 g3 łyżki zmieszanych przypraw (kumin,
papryka słodka mielona,
papryka słodka mielona,
czosnek suszony,
sól cebulowa,
imbir)200 ml złotego
ryżu300 g
pomidorów krojonych1 duża
cebula3 łyżki
masła1 łyżka
olejudo smaku:
sól,
przyprawa ognista,
pomidory z
czosnkiem i
bazylią,
cukiersposób przygotowania:
kurczaka dokładnie umyłam i osuszyłam. Przy pomocy
ostrego noża rozcięłam
tuszkę wzdłuż kręgosłupa i wyluzowałam z kości korpusu zostawiając tylko te w skrzydełkach i udkach. Rozłożony płat
mięsa posypałam od środka połową
mieszanki przypraw.
Cebulę posiekałam drobno, zeszkliłam na
maśle. Dosypałam przepłukany i dobrze osączony
ryż a kiedy i on się zeszklił dolałam
pomidory oraz ok. 1/2 szkl.
wody. Doprawiłam do smaku dodając 1 łyżkę
pomidorów suszonych z
czosnkiem i
bazylią, 1 łyżeczkę
przyprawy ognistej oraz odrobinę
cukru i trochę
soli. Smażyłam razem aż
ryż wchłonął płyn. Tak przygotowany, przestudzony
ryż nałożyłam na
tuszkę i zbierając skórę spięłam ją wykałaczkami a
potem dokładnie zasznurowałam.Dokładny opis luzowania a także spięcia i sznurowania
tuszki znajdziecie przy tym przepisie
Tuszkę posypałam resztą
mieszanki przypraw i
skropiłam olejem. Ułożyłam na blaszce i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15 minutach zmniejszyłam temperaturę do 170 st., wlałam na blaszkę ok. 3/4 szkl.
wody i piekłam
kurczaka ok. półtorej godziny co jakiś czas polewając wytworzonym sosem - jeśli nadmiernie wyparuje to trzeba uzupełnić go dolewając
wody.Po upieczeniu wyjęłam blachę z piekarnika i pozwoliłam daniu odpocząć ok. 15 minut. Następnie pokroiłam
ostrym nożem na 4 części - porcje - w każdej była ćwiartka
kurczaka i część
ryżu. Podałam z
zieloną sałatą z
marchewką i
sosem jogurtowym.