Wykonanie
Składniki:14 skrzydełek z
kurczaka1
cebula1 ząbek
czosnku½ szklanki pikantnego
keczupu2 łyżki
koncentratu pomidorowego3 łyżki
cukru3 łyżki
oleju½ łyżeczki
papryki słodkiej½ łyżeczki
papryki ostrej½ łyżeczki
pieprzu Cayenne1 łyżeczka
soli3 krople
tabasco1 łyżeczka suszonej
bazylii2 łyżki
masłaWykonanie:Przygotowujemy sos do skrzydełek.
Cebulę oraz
czosnek siekamy w drobną kosteczkę, dodajemy do
ketchupu i
koncentratu pomidorowego i miksujemy ze sobą. Łączymy z
olejem,
cukrem oraz
tabasco. Na samym końcu dodajemy
sypkie przyprawy:
paprykę słodką,
paprykę ostrą,
pieprz Cayenne, suszoną
bazylię,
sól i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Przypraw dodajemy w zależności od tego jaki efekt pikantności chcemy otrzymać, u mnie były to skrzydełka pikantne.
Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Wkładamy je do worka, wlewamy przygotowany sos i związujemy u góry, energicznymi ruchami podrzucamy workiem, aby sos pozostał na skrzydełkach. Skrzydełka w worku chowamy do lodówki na około 1 godzinę, aby składniki się przegryzły. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki. Szkło żaroodporne smarujemy
masłem, układamy zamarynowane skrzydełka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni zapiekamy przez około 45-55 minut. Pieczemy bez przykrycia. Doskonale smakują z pieczonymi
ziemniakami lub z ugotowanym
ryżem jaśminowym.