ßßß
Składniki:- ok. 500 g piersi z kurczaka,- 1 cebula,- 1 puszka pomidorów w zalewie,- 1 opakowanie przyprawy do pizzy po sycylijsku Kamis (skład: czosnek, sól, papryka słodka, cukier, bazylia, oregano, natka pietruszki, ekstrakt drożdżowy, pieprz czarny, szałwia),- 1-2 łyżki oleju ryżowego,- 1/2 opakowania ulubionego makaronu,- dodatkowo: posiekana natka pietruszki.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy z niej wszelkie błonki. Kroimy w kostkę, a następnie umieszczamy na chwilę w głębszym talerzu. Posypujemy całą przyprawą, polewamy olejem. Mieszamy. Zostawiamy na chwilę. W tym czasie w średniej wielkości garnku zagotowujemy wodę na makaron oraz miksujemy blenderem pomidory z puszki (do pożądanej konsystencji).Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy wcześniej przygotowane mięso. Gdy lekko zbieleje, dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę. Po chwili smażenia, dodajemy zmiksowane pomidory (ja nie zrobiłam tego całkowicie na sos, były małe kawałki). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy.Do osolonego wrzątku wrzucamy 1/2 opakowania makaronu. Gotujemy al dente, a następnie dodajemy do sosu. Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z posiekaną natką. Smacznego!