Wykonanie
Na temat kuchni sycylijskiej mam informacje jedynie z opowiadań, bądź przeczytanych artykułów, gdyż sama nie miałam okazji jej poznać. Dzisiejszy przepis powstał za sprawą
przyprawy, która przeznaczona jest do pizzy. Miałam zamiar ugotować coś typowo na obiad, stąd pomysł na
kurczaka z
przyprawą. Danie okazało się prawdziwym strzałem w dziesiątkę, a w dodatku ekspresowym w przygotowaniu. Jeśli macie ochotę na coś naprawdę smacznego, zachęcam do testów :)
Składniki:- ok. 500 g
piersi z kurczaka,- 1
cebula,- 1 puszka
pomidorów w zalewie,- 1 opakowanie
przyprawy do pizzy po sycylijsku Kamis (skład:
czosnek,
sól,
papryka słodka,
cukier,
bazylia,
oregano,
natka pietruszki, ekstrakt
drożdżowy,
pieprz czarny,
szałwia),- 1-2 łyżki
oleju ryżowego,- 1/2 opakowania ulubionego
makaronu,- dodatkowo: posiekana
natka pietruszki.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy z niej wszelkie błonki. Kroimy w kostkę, a następnie umieszczamy na chwilę w głębszym talerzu. Posypujemy całą
przyprawą, polewamy
olejem. Mieszamy. Zostawiamy na chwilę. W tym czasie w średniej wielkości garnku zagotowujemy
wodę na
makaron oraz miksujemy blenderem
pomidory z puszki (do pożądanej konsystencji).Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy wcześniej przygotowane
mięso. Gdy lekko zbieleje, dodajemy pokrojoną w półplasterki
cebulę. Po chwili smażenia, dodajemy zmiksowane
pomidory (ja nie zrobiłam tego całkowicie na sos, były małe kawałki). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy.Do osolonego wrzątku wrzucamy 1/2 opakowania
makaronu. Gotujemy al dente, a następnie dodajemy do sosu. Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z posiekaną
natką. Smacznego!