Wykonanie
No, niekoniecznie kokardki, ale bardzo lubię
makaron o takim kształcie. Dziś na obiad proponuję danie, które robię już od dawna, a to dlatego, że jest proste i szybkie i jakie smaczne.
Makaron z
sosem pomidorowo-
śmietanowymDo jego przygotowania będziemy potrzebować:2
piersi z kurczaka2 spore
pomidory1
cebulę200 g
koncentratu pomidorowego500 ml płynnej
śmietanki 18%1 płaska łyżeczka
cukruprzyprawy:
sól,
pieprz, po 1 łyżeczce
bazylii i
oregano, 0,5 łyżeczki granulowanego
czosnkudrobno posiekaną garść
natki pietruszki (opcjonalnie)
olej do smażenia
mąkę do zagęszczenia sosu (niekoniecznie)500 g
makaronuCebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie
oleju. Dodajemy do niej pokrojonego również w kostkę
kurczaka i chwilę obsmażamy, ale tylko tyle, żeby zrobił się z wierzchu biały. W tym czasie musimy sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić
pomidory. Kiedy
kurczak zbieleje, dodajemy
pomidory i
koncentrat pomidorowy, a następnie
śmietankę oraz trochę
wody, tyle żeby zakryła wszystkie składniki. Dodajemy
cukier oraz
przyprawy, a także posiekaną
natkę (o czym ja dzisiaj zapomniałam i posypałam nią już gotowe danie).
Natka nie jest koniecznym dodatkiem. Prawdę mówiąc dostałam piękny i duży pęczek od miłej Pani z warzywniaka i teraz wszystko jemy z
natką ;) ale nie ma co żałować, jest zdrowa i potrafi fajnie wzbogacić smak potrawy. Dzisiejszy
makaron robię czasami tylko z
solą,
pieprzem i odrobiną
cukru. To już zależy od mojego nastroju, ale prawdę mówiąc, to taki bez
ziół jest chyba moim faworytem.Gdy dodamy wszystkie
przyprawy, dusimy całość aż
kurczak będzie mięciuteńki. Teraz możemy zagęścić sos
mąką lub go odrobinę odparować. Sos podajemy z ugotowanym al dente
makaronem, całość można ewentualnie posypać tartym
parmezanem.