ßßß
Miodowo-musztardowy stir-fry z kurczakiem(4 porcje)Składniki:2 łyżeczki mąki kukurydzianej½ szklanki bulionu drobiowego3 łyżki masła orzechowego, najlepiej bez kawałków orzechów4 łyżeczki soku z limonki1 łyżka musztardy Dijon1 łyżka miodu2 łyżeczki sosu sojowego2 łyżeczki oleju sezamowego½ łyżeczki pikantnego sosu, np. tabasco1/4 łyżeczki pieprzu cayenne2 łyżeczki oleju rzepakowego450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w cienkie paski300 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami i przekrojone na pół1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski1 mała cukinia, pokrojona w plasterkiugotowany ryż lub makaron do podaniauprażone płatki migdałów do posypania, opcjonalniePrzygotowanie:W małej misce Wymieszaj mąkę kukurydzianą, bulion drobiowy, masło orzechowe, sok z limonki, musztardę Dijon, miód, sos sojowy, olej sezamowy, tabasco i pieprz cayenne.W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżeczkę oleju, włóż kurczaka i smaż przez 5-7 minut, aż przestanie być surowy w środku, do zarumienienia. Wyjmij z patelni i odstaw.W tej samej patelni rozgrzej drugą łyżeczkę oleju, włóż fasolkę i smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj paprykę i smaż 2-3 minuty, po czym dodaj cukinię. Smaż warzywa, mieszając od czasu ,do czasu aż przestaną być surowe jednak, wciąż będą chrupiące (wg uznania).Dodaj do warzyw kurczaka, wmieszaj sos i gotuj przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Podawaj danie z ryżem lub makaronem, posypane migdałami.Smacznego!
English versionSpicy honey mustard chicken stir fry(4 servings)Ingredients:2 tsp cornstarch1/2 cup chicken broth3 tbsp smooth peanut butter4 tsp lime juice1 tbsp Dijon mustard1 tbsp honey2 tsp soy sauce2 tsp toasted sesame oil1/2 tsp hot sauce (eg. tabasco)1/4 tsp cayenne pepper2 tsp canola oil, divided450 g boneless skinless chicken breasts, cut into thin strips300 g green beans, trimmed and cut in half1 red bell pepper, thinly sliced1 small zucchini, slicedcooked rice or pasta for servingtoasted slivered almonds, optionalPreparation:In small bowl, whisk to combine the cornstarch, chicken broth, peanut butter, lime juice, dijon mustard, honey, soy sauce, sesame oil, hot sauce, and cayenne pepper.In a large, nonstick skillet, heat 1 teaspoon oil over medium-high heat. Add chicken and stir-fry for 5-7 minutes or until chicken is cooked through, remove chicken and keep warm.In the same skillet, heat remaining teaspoon of oil. Once hot, add the green beans and cook 3-4 minutes. Next, add the bell pepper and cook 2-3 minutes before adding the zucchini. Cook vegetables until crisp-tender.Return chicken to pan and stir sauce, toss vegetables and chicken with sauce to coat. Cook 2-3 minutes or until thickened. Serve over rice or pasta, sprinkled with almonds if desired.Enjoy!
Share the post "Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry"


