Wykonanie
Share the post "
Miodowo-
musztardowy stir fry z
kurczakiem / Spicy honey
mustard chicken stir fry"Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy obiad w zabieganym tygodniu.
Kurczak w pikantnym sosie
miodowo-
musztardowym z wyczuwalnym
masłem orzechowym, z
fasolką szparagową,
cukinią i
papryką. Odkąd pierwszy raz dodałam
masło orzechowe do sosu, stosuję je coraz częściej, jest pyszne, a mój połówek je uwielbia:) Polecam!Scroll down for recipe in English
Miodowo-
musztardowy stir-fry z
kurczakiem(4 porcje)Składniki:2 łyżeczki
mąki kukurydzianej½ szklanki
bulionu drobiowego3 łyżki
masła orzechowego, najlepiej bez kawałków
orzechów4 łyżeczki
soku z limonki1 łyżka
musztardy Dijon1 łyżka
miodu2 łyżeczki
sosu sojowego2 łyżeczki
oleju sezamowego½ łyżeczki pikantnego sosu, np.
tabasco1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne2 łyżeczki
oleju rzepakowego450 g
piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w cienkie paski300 g
fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami i przekrojone na pół1
czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski1 mała
cukinia, pokrojona w plasterkiugotowany
ryż lub
makaron do podaniauprażone
płatki migdałów do posypania, opcjonalniePrzygotowanie:W małej misce Wymieszaj
mąkę kukurydzianą,
bulion drobiowy,
masło orzechowe,
sok z limonki,
musztardę Dijon,
miód,
sos sojowy,
olej sezamowy,
tabasco i
pieprz cayenne.W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżeczkę
oleju, włóż
kurczaka i smaż przez 5-7 minut, aż przestanie być surowy w środku, do zarumienienia. Wyjmij z patelni i odstaw.W tej samej patelni rozgrzej drugą łyżeczkę
oleju, włóż
fasolkę i smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj
paprykę i smaż 2-3 minuty, po czym dodaj
cukinię. Smaż warzywa, mieszając od czasu ,do czasu aż przestaną być surowe jednak, wciąż będą chrupiące (wg uznania).Dodaj do warzyw
kurczaka, wmieszaj sos i gotuj przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Podawaj danie z
ryżem lub
makaronem, posypane
migdałami.Smacznego!

English versionSpicy honey
mustard chicken stir fry(4 servings)Ingredients:2 tsp cornstarch1/2 cup chicken broth3 tbsp smooth peanut butter4 tsp lime juice1 tbsp Dijon
mustard1 tbsp honey2 tsp soy sauce2 tsp toasted
sesame oil1/2 tsp hot sauce (eg.
tabasco)1/4 tsp
cayenne pepper2 tsp canola oil, divided450 g boneless skinless chicken breasts, cut into
thin strips300 g green beans, trimmed and cut in half1 red bell pepper, thinly sliced1 small zucchini, slicedcooked rice or pasta for servingtoasted slivered almonds, optionalPreparation:In small bowl,
whisk to combine the cornstarch, chicken broth, peanut butter, lime juice, dijon
mustard, honey, soy sauce,
sesame oil, hot sauce, and
cayenne pepper.In a large, nonstick skillet, heat 1 teaspoon oil over medium-high heat. Add chicken and stir-fry for 5-7 minutes or until chicken is cooked through, remove chicken and keep warm.In the same skillet, heat remaining teaspoon of oil. Once hot, add the green beans and cook 3-4 minutes. Next, add the bell pepper and cook 2-3 minutes before adding the zucchini. Cook vegetables until crisp-tender.Return chicken to pan and stir sauce, toss vegetables and chicken with sauce to coat. Cook 2-3 minutes or until thickened.
Serve over rice or pasta, sprinkled with almonds if desired.Enjoy!

Share the post "
Miodowo-
musztardowy stir fry z
kurczakiem / Spicy honey
mustard chicken stir fry"



