ßßß Cookit - przepis na Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry

Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry

nazwa

Wykonanie

Share the post "Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry"
Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy obiad w zabieganym tygodniu. Kurczak w pikantnym sosie miodowo-musztardowym z wyczuwalnym masłem orzechowym, z fasolką szparagową, cukinią i papryką. Odkąd pierwszy raz dodałam masło orzechowe do sosu, stosuję je coraz częściej, jest pyszne, a mój połówek je uwielbia:) Polecam!
Scroll down for recipe in English
Miodowo-musztardowy stir-fry z kurczakiem
(4 porcje)
Składniki:
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
½ szklanki bulionu drobiowego
3 łyżki masła orzechowego, najlepiej bez kawałków orzechów
4 łyżeczki soku z limonki
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka miodu
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
½ łyżeczki pikantnego sosu, np. tabasco
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki oleju rzepakowego
450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w cienkie paski
300 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami i przekrojone na pół
1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
1 mała cukinia, pokrojona w plasterki
ugotowany ryż lub makaron do podania
uprażone płatki migdałów do posypania, opcjonalnie
Przygotowanie:
W małej misce Wymieszaj mąkę kukurydzianą, bulion drobiowy, masło orzechowe, sok z limonki, musztardę Dijon, miód, sos sojowy, olej sezamowy, tabasco i pieprz cayenne.
W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżeczkę oleju, włóż kurczaka i smaż przez 5-7 minut, aż przestanie być surowy w środku, do zarumienienia. Wyjmij z patelni i odstaw.
W tej samej patelni rozgrzej drugą łyżeczkę oleju, włóż fasolkę i smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj paprykę i smaż 2-3 minuty, po czym dodaj cukinię. Smaż warzywa, mieszając od czasu ,do czasu aż przestaną być surowe jednak, wciąż będą chrupiące (wg uznania).
Dodaj do warzyw kurczaka, wmieszaj sos i gotuj przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Podawaj danie z ryżem lub makaronem, posypane migdałami.
Smacznego!
English version
Spicy honey mustard chicken stir fry
(4 servings)
Ingredients:
2 tsp cornstarch
1/2 cup chicken broth
3 tbsp smooth peanut butter
4 tsp lime juice
1 tbsp Dijon mustard
1 tbsp honey
2 tsp soy sauce
2 tsp toasted sesame oil
1/2 tsp hot sauce (eg. tabasco)
1/4 tsp cayenne pepper
2 tsp canola oil, divided
450 g boneless skinless chicken breasts, cut into thin strips
300 g green beans, trimmed and cut in half
1 red bell pepper, thinly sliced
1 small zucchini, sliced
cooked rice or pasta for serving
toasted slivered almonds, optional
Preparation:
In small bowl, whisk to combine the cornstarch, chicken broth, peanut butter, lime juice, dijon mustard, honey, soy sauce, sesame oil, hot sauce, and cayenne pepper.
In a large, nonstick skillet, heat 1 teaspoon oil over medium-high heat. Add chicken and stir-fry for 5-7 minutes or until chicken is cooked through, remove chicken and keep warm.
In the same skillet, heat remaining teaspoon of oil. Once hot, add the green beans and cook 3-4 minutes. Next, add the bell pepper and cook 2-3 minutes before adding the zucchini. Cook vegetables until crisp-tender.
Return chicken to pan and stir sauce, toss vegetables and chicken with sauce to coat. Cook 2-3 minutes or until thickened. Serve over rice or pasta, sprinkled with almonds if desired.
Enjoy!
Share the post "Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry"
Źródło:http://karmelowy.pl/miodowo-musztardowy-stir-fry-z-kurczakiem-spicy-honey-mustard-chicken-stir-fry