Wykonanie
1 porcja zawiera ok. 300 kcal

Składniki:500g
piersi kurczakaok. 200g
orzechów nerkowca2
czerwone papryki1
papryczka chilli1
cebula3
cebule szalotki2 ząbki
czosnku2 łyżki suszonego
chillikorzeń świeżego
imbiru (2cm)gruby
szczypiorekmakaron razowyMarynata:1 łyżeczka
pieprzu cayenne2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
oleju sezamowego3 łyżki
miodu1 łyżka
mąki kukurydzianejkorzeń świeżego
imbiru (3 cm)
papryczka chilliSos:2 łyżki
sosu rybnego2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
oleju sezamowego
1. Na początku przygotowujemy
imbir. Kroimy go w drobne plasterki, następnie cienkie słupki i siekamy. Można go zetrzeć na tarce, ale
imbir po starciu ma "włosy", które mogą przeszkadzać nam w daniu i wyglądać mało apetycznie. Następnie siekamy
chilli. Ja posiekałam razem z pestkami, ponieważ jak wiecie, pestki nadają jeszcze większą ostrość papryczce i chciałam, żeby
kurczak był bardzo ostry.2. Umyte i pokrojone w kostkę (2x2cm)
piersi kurczaka nacieramy
pieprzem cayenne,
mąką kukurydzianą, dodajemy
olej sezamowy,
sos sojowy i
miód. Wszystko mieszamy i dodajemy posiekany
imbir i
chilli. Tak zamarynowanego
kurczaka odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, albo przynajmniej na kilka godzin.




3. Na patelni, którą możemy posmarować pędzelkiem umoczonym w
oleju sezamowym prażymy
orzechy nerkowca. Uprażone
orzechy odstawiamy, będą nam one potrzebne na końcu.4.
Cebulę,
szalotki i
czerwoną paprykę kroimy w grubą kostkę.
Czosnek wyciskamy przez wyciskarkę, a
chilli drobno siekamy, ja tym razem posiekałam bez pestek, wtedy
chilli jest mniej ostre.


5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju sezamowego, dodajemy
czosnek i pokrojoną
cebulę. Kiedy
cebula się zeszkli dodajemy posiekaną
papryczkę chilli oraz pokrojoną
paprykę. Całość smażymy chwilę pod przykryciem.6. Dodajemy wcześniej zamarynowane
piersi kurczaka i smażymy na dużym ogniu, żeby piersi szybko się usmażyły. Kiedy
kurczak będzie już gotowy dodajemy
szalotkę i trzymamy pod przykryciem ok. 5 min.7. Na koniec dosypujemy uprażone
orzechy i grubo pokrojoną garść
szczypiorku.8. Dolewamy
sos sojowy,
sos rybny i
olej sezamowy. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec doprawiłam do smaku posiekanym
imbirem, który nadał niezwykły aromat oraz suszonym
chilli, które zaogniło smak. Zestawiamy z ognia i mamy gotowego
kurczaka.9. W osolonej wodzie gotujemy
makaron ryżowy. Wg uznania
kurczaka możemy podać z
ryżem lub innym
makaronem czy
kaszą.

Kurczaka podałam w oddzielnej miseczce, żeby był zamoczony w sosie i żeby sos nie rozpłynął się po talerzu.









Bardzo hot, ale po prostu nieziemsko pyszne! Polecam i życzę smacznego!