Wykonanie
10 października 2013Składniki:500 g filetów z
morszczuka3
marchewki1
pietruszka1/2 selera1/2
pora bez liści150 dag tartego
sera żółtegoWywar pozostały po gotowaniu warzyw5 łyżek
żelatyny2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 szklanka
mleka1 szklanka
bułki tartejsok z 1/2
cytrynypieprz cytrynowysól ,
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:Warzywa obieramy gotujemy do miękkości.W tym czasie
rybę kroimy w małe kawałki skrapiamy
sokiem z cytryny-nacieramy.Maczamy w
jajku a następnie obtaczamy w
bułce tartej wmieszanej z
pieprzem cytrynowym.Smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor z obu stron.Ugotowane 2
marchewki ,
selera i
pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach -dodajemy
koncentrat pomidorowy ,
sól i
pieprz.Ostatnią
marchewkę kroimy w plasterki ,
pora rwiemy pionowo robiąc " włosy".W dnie salaterek układamy " włosy" z
pora , a po bokach plasterki
marchewki.Następnie układamy troszkę tartych warzyw i kawałki
ryby , posypujemy
serem żółtym -czynność powtarzamy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1 l. gorącego
wywaru z gotujących się wcześniej warzyw ( jeśli mamy za dużo odlewamy , jeśli za mało dolewamy
wody i chwilę podgotowujemy , przed wsypaniem
żelatyny)Zalewamy salaterki , odstawiamy do stężnięcia.Podajemy wyłożone na tackę / talerz.
Post navigation← Wczorajszy obiadek był na szybko proponuję pyszne penne z
kiełbasą i
cebulą w
pomidorowym sosie :)No jak już jesteśmy przy rybie to może sos. Pikantny , warzywny z kawałkami mięciutkiej
ryby i delikatnie wyczuwalnym smaczkiem
curry i kwaskiem
soku z cytryny. →