Wykonanie
Na pewno zdecydowana większość kojarzy
rybę po grecku, czyli
rybę usmażoną w panierce i tłuszczu, przykrytą podsmażonymi warzywami. Ja przedstawiam dziś przepis na jej lżejszą wersję, bo
ryba jest pieczona a jest nią mój ulubiony
łosoś. Wyszło bardzo podobnie a z całą pewnością zdrowiej. :-)
2 duże filety z
łososia1
por6
marchewek3
pietruszki3 łyżki
koncentratu pomidorowego1
cytrynasól,
pieprzolej1. Filety kroimy na preferowanej wielkości kawałki. Posypujemy
solą,
pieprzem, skrapiamy obficie
sokiem z cytryny. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.2.
Por kroimy w drobne plastry,
marchewki i
pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym
oleju, doprawiamy
solą i
pieprzem, podlewamy
wodą, dusimy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.3. W misce układamy warstwę warzyw, na to warstwę
łososia, znowu warzywa i tak do wyczerpania składników.