Wykonanie

Zrobiłam to danie dla mojej córki na pożegnanie (na jakiś czas)
mąki,
jajek,
jogurtu,
pomidorów i ostrych przypraw, bo rozpoczęła protokół autoimmunologiczny, czyli AIP.To kolejna wersja naleśników (albo tortilli) z
kurczakiem, warzywami i
sosem jogurtowym.Składniki na 3 naleśniki:* 3 pełne łyżki
mąki gryczanej* łyżka
mąki kokosowej*
jajko* ok. 250 ml
wody (nie zmierzyłam dokładnie,
mąka kokosowa chłonie
wodę, najpierw dałam 200 ml, a
potem jeszcze dolewałam)*
sól, posiekany świeży
lubczykNadzienie:*
pierś z kurczaka (używam zagrodowego)* świeże
zioła: u mnie
tymianek,
lubczyk,
mięta,
rozmaryn,
oregano*
sól,
pieprz,
słodka papryka* łyżka gęstego
jogurtu* spory ząbek
czosnku* warzywa: 3 rodzaje
sałaty,
cukinia,
pomidor,
zielony groszek (z puszki),
rzodkiewka,
pietruszka,
zielona cebulkaSos:*
jogurt gęsty*
majonez (opcjonalnie)* 2 ząbki
czosnku*
sól,
pieprz,
kurkuma,
zielona cebulkaNajpierw zamarynowałam
mięso, czyli pokroiłam na stosowne kawałki, wymieszałam z
jogurtem,
ziołami i
przyprawami i wstawiłam do lodówki na ok. 2 godziny.

Zrobiłam sos i również wstawiłam go do lodówki.

Przygotowując ciasto na naleśniki zmieszałam
mąki,
jajko, dodałam
sól i dolałam
wodę. Lekko roztrzepałam i odstawiłam na ok. 1/2 godziny, a po tym czasie jeszcze dolałam
wody, bo ciasto było za gęste. Na koniec dorzuciłam posiekany
lubczyk.Pokroiłam warzywa.

Upiekłam trzy naleśniki, pierwszy trochę mi się przykleił, chyba za szybko chciałam go przełożyć na drugą stronę, a ciasto z dodatkiem
mąki kokosowej nie jest takie zwarte.Napełniłam farszem dwa, były napakowane po brzegi:)


" Pewnym swojej
wiedzy jest się tylko wtedy, kiedy się wie mało; razem z wiedzą rosną wątpliwości."Johann Wolfgang von Goethe