ßßß Cookit - przepis na pęczakowa z soczewicą i cukinią

pęczakowa z soczewicą i cukinią

nazwa

Wykonanie

Nie miałam pomysłu na obiad. Wrzuciłam do garnka to co akurat znalazłam w szafkach i powstała przepyszna rozgrzewająca zupka warzywna z lekko pikantną nutką. Jest bardzo syta, pożywna i zdrowa. Dobrze, że zrobiłam jej dużo, bo wszyscy prosili o dokładkę. Nie ma lepszej pochwały, niż zadowolone mlaskające buzie domowników:)
Składniki:
1 udko z kurczaka
kawałek kości wędzonej
4 ziemniaki
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek korzenia selera
1 mała cukinia
1 cebula
3/4 szklanki pęczaku
3/4 szklanki zielonej soczewicy
3 łyżki przecieru pomidorowego
ziele angielskie
liście laurowe
kostka rosołowa
pieprz
sól
czosnek
chili
zielona pietruszka
Kość wędzoną i udko z kurczaka zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz przypaloną cebulę. Gotować około pół godziny. Marchewkę zetrzeć na plasterki. Seler i pietruszkę zetrzeć na wiórki. Ziemniaki i cukinię pokroić w kostkę. Do wywaru mięsnego wrzucić opłukaną kaszę i soczewicę oraz ziemniaki. Gotować około 10 minut, po czym wrzucić pozostałe jarzyny, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dorzucić przeciśnięty czosnek i doprawić do smaku. Podawać z zieloną pietruszką.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/01/peczakowa-z-soczewica-i-cukinia.html