ßßß
Cookit - przepis na pęczakowa z soczewicą i cukinią
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
pęczakowa z soczewicą i cukinią
Składniki
Udo kurczaka
Ziemniak
Marchew
Pietruszka korzeń
Seler korzenny
Cukinia
Cebula
Soczewica zielona
Przecier pomidorowy
Ziele angielskie
Liść laurowy
Kostka rosołowa
Pieprz
Sól
Czosnek
Chili
Pietruszka
Wykonanie
Nie miałam pomysłu na obiad. Wrzuciłam do garnka to co akurat znalazłam w szafkach i powstała przepyszna rozgrzewająca zupka warzywna z lekko pikantną nutką. Jest bardzo syta, pożywna i zdrowa. Dobrze, że zrobiłam jej dużo, bo wszyscy prosili o dokładkę. Nie ma lepszej pochwały, niż zadowolone mlaskające buzie domowników:)Składniki:1
udko z kurczaka
kawałek kości wędzonej4
ziemniaki
2
marchewki
1
korzeń pietruszki
kawałek
korzenia selera
1 mała
cukinia
1
cebula
3/4 szklanki pęczaku3/4 szklanki
zielonej soczewicy
3 łyżki
przecieru pomidorowego
ziele angielskie
liście laurowe
kostka rosołowa
pieprz
sól
czosnek
chili
zielona
pietruszka
Kość wędzoną i
udko z kurczaka
zalać taką ilością
wody
, ile chcemy
mieć
zupy. Dodać
liście laurowe
i
ziele angielskie
oraz przypaloną
cebulę
. Gotować około pół godziny.
Marchewkę
zetrzeć na plasterki.
Seler
i
pietruszkę
zetrzeć na wiórki.
Ziemniaki
i
cukinię
pokroić w kostkę. Do
wywaru mięsnego
wrzucić opłukaną
kaszę
i
soczewicę
oraz
ziemniaki
. Gotować około 10 minut, po czym wrzucić pozostałe jarzyny, dodać
przecier pomidorowy
i
przyprawy
. Kiedy
ziemniaki
będą już miękkie dorzucić przeciśnięty
czosnek
i doprawić do smaku. Podawać z zieloną
pietruszką
.
Źródło:
http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/01/peczakowa-z-soczewica-i-cukinia.html
Przepisy powiązane
RYBA PO GRECKU
Zupa z pora
flaczki po zamojsku
Ziemniaczana zupa krem z pieczoną papryką
Kartoflanka , kiełbasianka – zimowa zupa
Składniki powiązane (0)