ßßß
Nie miałam pomysłu na obiad. Wrzuciłam do garnka to co akurat znalazłam w szafkach i powstała przepyszna rozgrzewająca zupka warzywna z lekko pikantną nutką. Jest bardzo syta, pożywna i zdrowa. Dobrze, że zrobiłam jej dużo, bo wszyscy prosili o dokładkę. Nie ma lepszej pochwały, niż zadowolone mlaskające buzie domowników:)Składniki:1 udko z kurczakakawałek kości wędzonej4 ziemniaki2 marchewki1 korzeń pietruszkikawałek korzenia selera1 mała cukinia1 cebula3/4 szklanki pęczaku3/4 szklanki zielonej soczewicy3 łyżki przecieru pomidorowegoziele angielskieliście laurowekostka rosołowapieprzsólczosnekchilizielona pietruszkaKość wędzoną i udko z kurczaka zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz przypaloną cebulę. Gotować około pół godziny. Marchewkę zetrzeć na plasterki. Seler i pietruszkę zetrzeć na wiórki. Ziemniaki i cukinię pokroić w kostkę. Do wywaru mięsnego wrzucić opłukaną kaszę i soczewicę oraz ziemniaki. Gotować około 10 minut, po czym wrzucić pozostałe jarzyny, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dorzucić przeciśnięty czosnek i doprawić do smaku. Podawać z zieloną pietruszką.