ßßß
Składniki:1 duża marchew1 pietruszkakawałek selera korzeniowego2 liście pora1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżeczki solipieprz2-3 liście laurowe5-6 ziaren ziela angielskiego2-3 litry wody1 duży por5-6 ziemniaków100 g startego żółtego sera2 łyżki śmietanyWykonanie:Wodę wstawiam na gaz.Marchew, pietruszkę, selera obieram, myję pod bieżącą wodą , kroję i wrzucam do wrzącej wody.Liście pora myję i dodaję do warzyw.Cebulę obieram, odcinam końcówki, nacinam na krzyż i dodaję do wywaru.Czosnek obieram i przeciskam przez praskę bezpośrednio do garnka.Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i jedną łyżeczkę soli. Przykrywam przykrywką i gotuję na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, jasne części pora kroję w pół talarki i podsmażam na dwóch łyżkach tłuszczu, aż będą szkliste.Liście pora usuwam z wywaru.Do miękkich warzyw wrzucam pokrojone ziemniaki i ponownie gotuję, aż ziemniaki zmiękną. Potem dodaję zeszklone pory i gotuję 2-3 minuty.Ponownie doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję starty żółty ser i gotuję, aż ser się rozpuści.Wyłączam gaz, dodaję śmietanę, mieszam by się nie zważyła, zagotowuję i zestawiam z ognia,Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym
SMACZNEGO!!!