Wykonanie
Kartoflanka , to typowo zimowa zupa , która rozgrzewa i syci . Doskonała jest wersja ze smażoną
kiełbaską i
cebulką , naprawdę polecam , gdyż smak jest genialny . Ja oczywiście uwielbiam wszelkie zupy , moje dzieci mniej , ale tą nie pogardzą . Uniwersalna , bardzo prosta , szybka i bardzo tania w przygotowaniu . Takie proste potrawy są najlepsze , a w mroźne zimowe dni , nie ma nic bardziej rozgrzewającego od porządnej zupy 😉

Składniki :3-4
kiełbaski śląskie lub inne6-8
ziemniaków2
marchewkijeden
korzeń pietruszki2
cebule2 ząbki
czosnkukilka kulek
ziela angielskiego2-3
liście laurowe1/2
cytryny3- 3,5 l
wody w zależności jaką gęstość lubimy
sól ,
pieprz do smaku
Kiełbaskę pokroić w małe kawałeczki , podsmażyć razem z
cebulką na złoty kolor – przypiec . Przełożyć do garnka , dodać obrane , pokrojone
ziemniaki ,
marchewkę starta na tarce ,
pietruszkę także startą ,
ziele angielskie wyciśnięty praską
czosnek ,
liść laurowy , doprawić
solą i
pieprzem do smaku . Gotować około 30 – 40 minut . Po tym czasie, rozgnieść
ziemniaki tłuczkiem – tak żeby zupa się zagęściła ( zwyczajnie wkładamy do garnka tłuczek i ciapiemy , na paćkę 😉 ) . Dokwaszamy
sokiem z cytryny , doprowadzamy do wrzenia i gotowe 😉 . Serwujemy na gorąco , samą lub z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego !