ßßß
Składniki :3-4 kiełbaski śląskie lub inne6-8 ziemniaków2 marchewkijeden korzeń pietruszki2 cebule2 ząbki czosnkukilka kulek ziela angielskiego2-3 liście laurowe1/2 cytryny3- 3,5 l wody w zależności jaką gęstość lubimysól , pieprz do smaku
Kiełbaskę pokroić w małe kawałeczki , podsmażyć razem z cebulką na złoty kolor – przypiec . Przełożyć do garnka , dodać obrane , pokrojone ziemniaki , marchewkę starta na tarce , pietruszkę także startą , ziele angielskie wyciśnięty praską czosnek , liść laurowy , doprawić solą i pieprzem do smaku . Gotować około 30 – 40 minut . Po tym czasie, rozgnieść ziemniaki tłuczkiem – tak żeby zupa się zagęściła ( zwyczajnie wkładamy do garnka tłuczek i ciapiemy , na paćkę 😉 ) . Dokwaszamy sokiem z cytryny , doprowadzamy do wrzenia i gotowe 😉 . Serwujemy na gorąco , samą lub z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego !