ßßß Cookit - przepis na Kartoflanka , kiełbasianka – zimowa zupa

Kartoflanka , kiełbasianka – zimowa zupa

nazwa

Wykonanie

Kartoflanka , to typowo zimowa zupa , która rozgrzewa i syci . Doskonała jest wersja ze smażoną kiełbaską i cebulką , naprawdę polecam , gdyż smak jest genialny . Ja oczywiście uwielbiam wszelkie zupy , moje dzieci mniej , ale tą nie pogardzą . Uniwersalna , bardzo prosta , szybka i bardzo tania w przygotowaniu . Takie proste potrawy są najlepsze , a w mroźne zimowe dni , nie ma nic bardziej rozgrzewającego od porządnej zupy 😉
Składniki :
3-4 kiełbaski śląskie lub inne
6-8 ziemniaków
2 marchewki
jeden korzeń pietruszki
2 cebule
2 ząbki czosnku
kilka kulek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
1/2 cytryny
3- 3,5 l wody w zależności jaką gęstość lubimy
sól , pieprz do smaku
Kiełbaskę pokroić w małe kawałeczki , podsmażyć razem z cebulką na złoty kolor – przypiec . Przełożyć do garnka , dodać obrane , pokrojone ziemniaki , marchewkę starta na tarce , pietruszkę także startą , ziele angielskie wyciśnięty praską czosnek , liść laurowy , doprawić solą i pieprzem do smaku . Gotować około 30 – 40 minut . Po tym czasie, rozgnieść ziemniaki tłuczkiem – tak żeby zupa się zagęściła ( zwyczajnie wkładamy do garnka tłuczek i ciapiemy , na paćkę 😉 ) . Dokwaszamy sokiem z cytryny , doprowadzamy do wrzenia i gotowe 😉 . Serwujemy na gorąco , samą lub z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego !
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/kartoflanka-kielbasianka-zimowa-zupa