Wykonanie
Składniki5
suszonych grzybów2 l
wody1,5 kg
buraków1,5 łyżki
cukrusok z połowy
cytryny4-5 ząbków
czosnku2
liście laurowe3-4
ziela angielskie1 łyżeczka
majeranku1
cebula1
korzeń pietruszki1
marchewkapół
selerasól,
pieprzPrzygotowanieDo małego garnuszka nalej 250 ml zimnej
wody i namocz w niej
grzyby przez około 3-4 godziny.Następnie gotuj je na małym ogniu przez 45 minut w tej samej wodzie.Obrane i pokrojone w plastry
buraki wrzuć do garnka z zimną
wodą, dodaj obraną
marchewkę,
seler,
pietruszkę,
liście laurowe,
ziele angielskie,
czosnek, przypieczoną
cebulę.Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż
buraki będą miękkie.Do ugotowanego barszczu dodaj
sok z cytryny,
cukier, 1 ząbek posiekanego
czosnku,
majeranek wywar z
grzybów.Całość przecedź i pozostaw na małym ogniu przez 20 minut.Dopraw
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.