ßßß Cookit - przepis na BARSZCZ CZERWONY-WIGILIJNY

BARSZCZ CZERWONY-WIGILIJNY

nazwa

Wykonanie

Składniki
5 suszonych grzybów
2 l wody
1,5 kg buraków
1,5 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
4-5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
1 łyżeczka majeranku
1 cebula
1 korzeń pietruszki
1 marchewka
pół selera
sól, pieprz
Przygotowanie
Do małego garnuszka nalej 250 ml zimnej wody i namocz w niej grzyby przez około 3-4 godziny.
Następnie gotuj je na małym ogniu przez 45 minut w tej samej wodzie.
Obrane i pokrojone w plastry buraki wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj obraną marchewkę, seler, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, przypieczoną cebulę.
Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż buraki będą miękkie.
Do ugotowanego barszczu dodaj sok z cytryny, cukier, 1 ząbek posiekanego czosnku, majeranek wywar z grzybów.
Całość przecedź i pozostaw na małym ogniu przez 20 minut.
Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło:http://kukingo.blogspot.com/2015/12/barszcz-czerwony-wigilijny.html