ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczana zupa krem z pieczoną papryką

Ziemniaczana zupa krem z pieczoną papryką

nazwa

Wykonanie

Czasami jak wiem, że w tygodniu nie będę miała czasu gotować, to robię sobie obiad na 2 dni. Najlepszym sposobem jest jakaś zupa :) Bardzo lubię zupy krem. Tym razem stworzyłam własną kompozycję na zupę, z tego co mi przyszło akurat do głowy :-D
Można ją też zrobić w czasie lub po Świętach, żeby uniknąć trochę obżarstwa i zregenerować żołądek :-P
Składniki na bulion:
1 ziemniak
1/2 korzenia selera
1/2 korzenia pietruszki
1 łodyga selera
1 duża cebula
1 marchew
1 ząbek czosnku
kilka suszonych grzybów
3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól, pieprz
Składniki na bulion zalać 1 litrem zimnej wody i gotować na małym ogniu przez godzinę. Odcedzić.
Dodatkowo:
1 kg ziemniaków
2 papryki czerwone
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz, pieprz cayenne
Ziemniaki ugotować i pokroić w kostkę.
Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda, włożyć do naczynia żaroodpornego, lekko polać oliwą, doprawić solą i pieprzem i piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Ugotowane ziemniaki, zeszkloną cebulę i upieczoną paprykę wrzucić do bulionu i zmiksować blenderem. Dodać przeciśnięty czosnek i ugotowane grzyby i również zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie pieprzem cayenne.
Podawać z grzankami lub ugotować kilka ziemniaków więcej, pokroić w kostkę i rzucić do gotowej zupy.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/12/ziemniaczana-zupa-krem-z-pieczona_15.html