Wykonanie
Czasami jak wiem, że w tygodniu nie
będę miała czasu gotować, to robię sobie obiad na 2 dni. Najlepszym sposobem jest jakaś zupa :) Bardzo lubię zupy krem. Tym razem stworzyłam własną kompozycję na zupę, z tego co mi przyszło akurat do głowy :-DMożna ją też zrobić w czasie lub po Świętach, żeby uniknąć trochę obżarstwa i zregenerować żołądek :-P




Składniki na
bulion:1
ziemniak1/2
korzenia selera1/2
korzenia pietruszki1 łodyga
selera1 duża
cebula1
marchew1 ząbek
czosnkukilka
suszonych grzybów3 ziarenka
ziela angielskiego3
liście laurowesól,
pieprzSkładniki na
bulion zalać 1 litrem zimnej
wody i gotować na małym ogniu przez godzinę. Odcedzić.Dodatkowo:1 kg
ziemniaków2
papryki czerwone2 ząbki
czosnku1
cebula1 łyżka
masłasól,
pieprz,
pieprz cayenneZiemniaki ugotować i pokroić w kostkę.
Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda, włożyć do naczynia żaroodpornego, lekko polać
oliwą, doprawić
solą i
pieprzem i piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na
maśle. Ugotowane
ziemniaki, zeszkloną
cebulę i upieczoną
paprykę wrzucić do
bulionu i zmiksować blenderem. Dodać przeciśnięty
czosnek i ugotowane
grzyby i również zmiksować. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie
pieprzem cayenne.Podawać z grzankami lub ugotować kilka
ziemniaków więcej, pokroić w kostkę i rzucić do gotowej zupy.Smacznego!