ßßß Cookit - przepis na paszteciki z kapustą i grzybami

paszteciki z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Najczęściej takie paszteciki służą jako dodatek do czerwonego barszczyku. U mnie często goszczą podane z sosem czosnkowym lub pomidorowym, albo jako przegryzka do sałatki. Tak czy tak są bardzo smaczne a najlepsze są jeszcze ciepłe. Przepis od Margarytki (stąd) zrobiłam z połowy podanej przez nią porcji a grzyby suszone zastąpiłam mrożonymi. Wyszło mi około 25 sztuk. Ciasto zdawało mi się strasznie twarde i toporne, ciężko się wałkowało, ale po upieczeniu było cudownie kruche.
Składniki:
ciasto:
200 g mąki
100 g margaryny Palmy
1 żółtko
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
1/.2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
farsz:
500 g kapusty kiszonej
50 g suszonych grzybów (użyłam mrożonych około 200 g )
1 cebula
2 ząbki czosnku (dodałam od siebie)
1 liść laurowy
2 łyżki bułki tartej
1 ziele angielskie
sól, pieprz
1 jajko
szczypta maku
Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i ugotować. Jeżeli używamy suszonych grzybów to gotujemy je (po opłukaniu) razem z kapustą. Mrożone grzyby rozmrozić, opłukać, pokroić drobno i usmażyć z cebulą na łyżce oleju. Ugotowaną kapustę odcedzić, drobno pokroić, dodać do grzybów i chwilę podsmażyć. Dodać czosnek, bułkę tartą, pieprz i sól do smaku.
Ciasto zagnieść z podanych składników i rozwałkować. Wycinać paski albo kwadraty (w zależności jaki kształt chcemy im nadać) i napełniać je farszem.
Układać paszteciki na blasze wyłożonej papierem i smarować każdy roztrzepanym jajkiem. Posypać makiem. Piec na złoty kolor w 190*C około 25 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/12/paszteciki-z-kapusta-i-grzybami.html