Wykonanie
Czy ktoś nie lubi krokietów? Ja nie znam takiej osoby. Są proste w wykonaniu, a z czerwonym barszczykiem smakują wyśmienicie. Zjadając jednego jesteśmy już najedzeni. Można podawać na obiad, jak i na kolację. A na imprezie rozejdą się w oka mgnieniu.

SKŁADNIKINa farsz:1 kg
kapusty kiszonej;5 dag
grzybów suszonych;
cebula;
ziele angielskie;
pieprz;
liść laurowy;Na naleśniki:1 szkl.
mleka;1 szkl
wody;2 szkl
maki;2-3
jajka;szczypta
soli;
bułka tarta do obtaczania;
jajka do obtaczania;
olej do smażenia;WYKONANIENajpierw musimy przyrządzić
kapustę.
Grzyby namoczyć najlepiej na całą noc w wodzie.
Kapustę w zależności jaka jest kwaśna, wypłukać na sicie
wodą, poszatkować.
Kapustę gotować do momentu aż będzie miękka z dodatkiem przypraw.
Grzybki gotować w wodzie w której się moczyły. Gdy już są miękkie siekamy i dodajemy do
kapusty razem z
wodą w której się gotowały.
Cebulę przesmażamy najlepiej na
oleju lnianym i dodajemy do
kapusty. Całość jeszcze chwilę gotujemy. Jeżeli w
kapuście jest dużo płynu , do krokietów musimy ją odsączyć. Teraz musimy przygotować ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Ciasto odstawiamy na 30 minut. Smażymy naleśniki , dosyć cienkie. Nakładamy trochę
kapusty, rolujemy krokiety. Panierujemy w rozbełtanym
jajku i obtaczamy w
tartej bułce. Smażymy na głębokim
oleju z dwóch stron.