Wykonanie
Prosty i mega szybki obiad lub kolacja , już łatwiej przyrządzić posiłku się nie da , chyba że zupkę chińską z paczki 😉 No, ale za to różnica w smaku i wyglądzie
między tortillą , a zupką chińską jest ogromna . U mnie w domu na hasło tortilla , rozlega się tupot małych nóżek na schodach , aż dom drży w posadach , jak stado bizonów dzieciaki gnają do kuchni , na popas na wypasie 😉

Składniki na 4 porcje :4 tortille – gotowce , ma być prosto 😉1
pierś z kurczaka1/2 łyżeczki
papryki ostrej1/2 łyżeczki
czosnku granulowane go
sól do smakuSurówka :Kawałek
kapusty pekińskiej -na oko, połowa małej , najwyżej resztę zjemy z
bułką 😉1 łyżka
kukurydzy z puszkikawałek
czerwonej papryki -może być połówka małej1 szt
dymki ze
szczypiorkiem1 łyżeczka
oliwy z oliwek1/2 średniej
marchewki1 łyżeczka
soku z cytryny1/2 łyżeczki
cukrusól ,
pieprz do smaku
Sos czosnkowy :1 ząbek
czosnku1 łyżka
majonezu1 łyżka
jogurtusól do smaku

Pierś z kurczaka kroimy w paski ,średniej grubości . Nacieramy
papryką mieloną ,
czosnkiem ,
solą i obsmażamy króciutko na patelni około 3 minuty z każdej strony .
Kapustę pekińską ,
paprykę ,
dymkę ze
szczypiorem , kroimy drobno ,wrzucamy do miski . Dodajemy
kukurydzę i startą na tarce o grubych oczkach
marchewkę .


Dodajemy
oliwę ,
sok z cytryny ,
cukier ,
sól ,
pieprz i wygniatamy , mieszając aż lekko puszczą się z
warzyw soki . Składniki na sos mieszamy i łączymy z wyciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku-solimy do smaku . Placki tortilli kolejno podgrzewamy na patelni , aż zaczną sztywnieć , nakładamy surówkę ,kawałek
kurczaka i polewamy
sosem czosnkowym lub
ketchupem , a najlepiej tym i tym , zawijamy i zjadamy – końcówkę można owinąć paskiem z folii aluminiowej , nie rozwali się na talerzu 😉 Gotowe 😉
