ßßß
Składniki na 4 porcje :4 tortille – gotowce , ma być prosto 😉1 pierś z kurczaka1/2 łyżeczki papryki ostrej1/2 łyżeczki czosnku granulowane gosól do smakuSurówka :Kawałek kapusty pekińskiej -na oko, połowa małej , najwyżej resztę zjemy z bułką 😉1 łyżka kukurydzy z puszkikawałek czerwonej papryki -może być połówka małej1 szt dymki ze szczypiorkiem1 łyżeczka oliwy z oliwek1/2 średniej marchewki1 łyżeczka soku z cytryny1/2 łyżeczki cukrusól , pieprz do smakuSos czosnkowy :1 ząbek czosnku1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtusól do smaku
Pierś z kurczaka kroimy w paski ,średniej grubości . Nacieramy papryką mieloną , czosnkiem , solą i obsmażamy króciutko na patelni około 3 minuty z każdej strony . Kapustę pekińską , paprykę , dymkę ze szczypiorem , kroimy drobno ,wrzucamy do miski . Dodajemy kukurydzę i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę .
Dodajemy oliwę , sok z cytryny , cukier , sól , pieprz i wygniatamy , mieszając aż lekko puszczą się z warzyw soki . Składniki na sos mieszamy i łączymy z wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku-solimy do smaku . Placki tortilli kolejno podgrzewamy na patelni , aż zaczną sztywnieć , nakładamy surówkę ,kawałek kurczaka i polewamy sosem czosnkowym lub ketchupem , a najlepiej tym i tym , zawijamy i zjadamy – końcówkę można owinąć paskiem z folii aluminiowej , nie rozwali się na talerzu 😉 Gotowe 😉