Wykonanie
Sałatka a'la kebab to połączenie soczystego
kurczaka i warzyw podana w oryginalny sposób w rożkach z tortilli. Fajny pomysł na
sałatkę "na wynos".Składniki :1 podwójna
pierś kurczaka3 plaski tortillipół
czerwonej papryki2 małe
czerwone cebulepół pęczka
natki pietruszkikilka liści
sałaty lub mix
sałat (typu lodowa, rzymska,...)
sos czosnkowy (3 ząbki
czosnku, 3 łyżki
majonezu, 1 łyżka
jogurtu,
sól,
pieprz)
przyprawa do kurczakałyżeczka sosu z papryczek
piri-
pirimasło +
oliwa do smażeniaPrzygotowanie :
Pierś kurczaka przedziel na pół, oczyść i zamarynuj przez 1h w marynacie z przypr. do
kurczaka, sosu
piri piri i łużki
oliwy.Podsmaż ją z obu stron na złoty kolor na
maśle z odrobiną
oliwy.Ostudzoną pokrój skośnie w plasterki .
Paprykę pokrój w paseczki,
cebule w pół plastry i poszatkuj
natkę pietruszki.Wszystkie te składniki przełóż do misy, dodaj 2-3 łyżki
sosu czosnkowego i wymieszaj.Placki tortilli przekrój na pół,każdą połówkę
zwiń w rożek i napełnij
sałatką.Gotowy rożek zepnij wykałaczką aby podać.
Sos czosnkowy :
czosnek zetrzyj na małych oczkach tarki, dodaj
majonez i
jogurt. Dopraw
solą i
pieprzem, Przechowuj w lodówce.Smacznego :)




