Wykonanie

Dawno nie było na blogu przepisu na
sałatkę... Najwyższa
pora naprawić ten błąd, bo wiosna coraz bliżej, więc
pora powoli myśleć o daniach mniej kalorycznych. Tym bardziej, że w ciągu zimy przybyło tu i ówdzie parę centymetrów w obwodzie :-).Dzisiejsza
sałatka będzie trochę inna, bo jej głównym składnikiem będzie
kasza, a konkretnie pęczak. Czy pęczak musi być jadany tylko na ciepło i w postaci dodatku do dania obiadowego ? Wcale nie !
Kasze doskonale smakują na zimno i wspaniale się komponują z różnymi warzywami. Do tego odrobina dobrej
oliwy z oliwek i pyszne i zdrowe danie gotowe.

Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:1 szklanka suchego pęczaku1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
masła1/2
czerwonej cebuli1/2
czerwonej papryki1 mały ząbek
czosnkukilka różyczek
brokuła1 łyżka posiekanej
natki pietruszkioliwa z oliwy EV
ocet balsamicznysólświeżo zmielony
pieprz
Wykonanie:Pęczak wsypujemy do garnuszka, dodajemy
masło i wszystko razem leciutko przesmażamy, uważając, aby
kasza się nie przypaliła. W międzyczasie gotujemy
wodę i gdy
kasza będzie obtoczona w tłuszczu zalewamy ją 1,5 szklanki wrzątku. Uwaga,
woda w zetknięciu z tłuszczem może pryskać ! Dodajemy
sól, zmniejszamyogień do minimum, przykrywamy i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się
wody. Wyłączamy ogień i zostawiamy do wystygnięcia.
Cebulę drobno siekamy,
paprykę kroimy w kostkę,
brokuły blanszujemy (na 30 sekund zalewamy je wrzątkiem), a następnie przelewamy zimna
wodą.W szklance mieszamy odrobinę zimnej
wody,
oliwę,
ocet, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól i
pieprzPęczak mieszamy z warzywami, zalewamy sosem, dodajemy
natkę i mieszamy.