ßßß Cookit - przepis na Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

nazwa

Wykonanie

Czasami trzeba zdrowo i wtedy surówki są idealnym wyjściem. Kiedy za oknami paskudna pogoda , jeszcze nie wiosna ale także już nie zima . Niewiele witamin , mało słońca , trzeba sobie jakoś radzić . Ta prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej jest dobrym dodatkiem do każdego posiłku , zarówno obiadu , jak i kolacji . Przy odrobinie fantazji można jej użyć do domowego hamburgera lub nafaszerować nią tortillę . Szybka , smaczna , lekka i zdrowa ,a do tego bezpieczna dla figury ..czego chcieć więcej 😉
Składniki :
1 mała kapusta pekińska lub pół dużej
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska -skąpa łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 ząbek czosnku
Kapustę pekińską kroimy najcieniej jak się da, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Kukurydzę odcedzamy , dodajemy do kapusty . Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w drobniutką kostkę -najlepiej wielkości kukurydzy . Szczypiorek siekamy i także dorzucamy do reszty . Olej , sok z cytryny , cukier ,sól i pieprz oraz wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku -mieszamy razem i wlewamy do warzyw . Mieszamy , najlepiej rękami lekko ugniatając , co pozwoli na zmiękczenie kapusty . Gotowe 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/kolorowa-surowka-z-kapusty-pekinskiej