Wykonanie
Czasami trzeba zdrowo i wtedy surówki są idealnym wyjściem. Kiedy za oknami paskudna pogoda , jeszcze nie wiosna ale także już nie zima . Niewiele witamin , mało słońca , trzeba sobie jakoś radzić . Ta prosta i szybka surówka z
kapusty pekińskiej jest dobrym dodatkiem do każdego posiłku , zarówno obiadu , jak i kolacji . Przy odrobinie fantazji można jej użyć do domowego hamburgera lub nafaszerować nią tortillę . Szybka , smaczna , lekka i zdrowa ,a do tego bezpieczna dla figury ..czego chcieć więcej 😉

Składniki :1 mała
kapusta pekińska lub pół dużej1/2 puszki
kukurydzy1
czerwona papryka1
marchewka1 pęczek
szczypiorku1 łyżka
oleju lub
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z cytryny1 płaska -skąpa łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu1 ząbek
czosnku
Kapustę pekińską kroimy najcieniej jak się da,
marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach .
Kukurydzę odcedzamy , dodajemy do
kapusty .
Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w drobniutką kostkę -najlepiej wielkości
kukurydzy .
Szczypiorek siekamy i także dorzucamy do reszty .
Olej ,
sok z cytryny ,
cukier ,
sól i
pieprz oraz wyciśnięty przez praskę ząbek
czosnku -mieszamy razem i wlewamy do warzyw . Mieszamy , najlepiej rękami lekko ugniatając , co pozwoli na zmiękczenie
kapusty . Gotowe 😉
