Wykonanie

Surówka z
kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania. Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Surówka jest przepyszna, lekka,
winna, kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi
marchewki.
Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce, a świeżości
cytrynowy winegret. Zawiera dużo wartości odżywczych. Patrząc na
kapustę pekińską, aż trudno uwierzyć, że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten. Jest go na tyle dużo, pół szklanki pokrojonej
kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. Kolorowo i zdrowo, zapraszam do przepisu!

Składniki na 2-3 porcje:1/2
kapusty pekińskiej1
marchewka1
jabłko1/2 pęczka
szczypiorku2,5 łyżki
soku z cytryny lub
octu winnego1/2 łyżki
cukru - dałam
miód4 łyżki
oleju rzepakowego lub
oliwysól,
pieprzWykonanie: z
kapusty odrzucić wierzchnie liście, przekroić na pół, wyciąć gruby głąb. pokroić w paski. Wymieszać z
solą i odstawić, by lekko zmiękła
marchewkę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić skośnie w cieniutkie paseczki
oliwę,
sok z cytryny i
miód wymieszać na gładki krem. Dodać
pieprz i
sóljabłko pokroć na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie szpalty i odłożyć do dressinguposiekać
szczypiorekwszystkie składniki wymieszać. Podawać schłodzonąŻYCZĘ SMACZNEGO!