ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem

Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Surówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania. Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Surówka jest przepyszna, lekka, winna, kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki. Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce, a świeżości cytrynowy winegret. Zawiera dużo wartości odżywczych. Patrząc na kapustę pekińską, aż trudno uwierzyć, że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten. Jest go na tyle dużo, pół szklanki pokrojonej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. Kolorowo i zdrowo, zapraszam do przepisu!
Składniki na 2-3 porcje:
1/2 kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 jabłko
1/2 pęczka szczypiorku
2,5 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
1/2 łyżki cukru - dałam miód
4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
sól, pieprz
Wykonanie: z kapusty odrzucić wierzchnie liście, przekroić na pół, wyciąć gruby głąb. pokroić w paski. Wymieszać z solą i odstawić, by lekko zmiękła
marchewkę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić skośnie w cieniutkie paseczki
oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać na gładki krem. Dodać pieprz i sól
jabłko pokroć na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie szpalty i odłożyć do dressingu
posiekać szczypiorek
wszystkie składniki wymieszać. Podawać schłodzoną
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/02/surowka-z-kapusty-pekinskiej-z-jabkiem.html