Wykonanie
Surówka z
kapusty pekińskiej jest szybka i bardzo prosta do zrobienia.Przyznam, że robię ją wtedy kiedy nie mam czasu na wydziwianie. Jest łagodna w smaku, słodkawa, pasuje właściwie do wszystkiego. Dobrze w jej towarzystwie smakuje
mięso,
ryba czy choćby pierogi. Można oczywiście podkręcić jej smak dodatkiem ulubionych
ziół,
pieprzu czy
ostrej papryki, ale ja dzisiaj proponuję wersję najprostszą.
czas przygotowania : 10 minutskładniki :1 mała
kapusta pekińska1 średnia
marchewka1
jabłko2-3 łyżki
soku z cytryny1-2 łyżeczki
cukru1/3 łyżeczki
soli4-5 łyżek
oleju rydzowegosposób przygotowania :
kapustę opłukałam i dobrze osączyłam. Całą główkę nacięłam od góry na krzyż i poszatkowałam w poprzek na dość cienkie paski, przełożyłam do miski.
Marchewkę i
jabłko obrałam, starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodałam do
kapusty. Całość polałam
sokiem z cytryny i
olejem. Doprawiłam
solą,
cukrem i dokładnie wymieszałam. Można podawać od razu po przygotowaniu, ale mnie smakuje bardziej kiedy postoi jakieś pół godziny w lodówce.Można dodać trochę
pieprzu i posiekanej
zieleniny, ale tym razem wersja bez tych dodatków.