Wykonanie
Surówkę z
kapusty pekińskiej często podaję do obiadu. Jest znacznie delikatniejsza od
białej kapusty i łatwa do wykonania. W zasadzie nie korzystam z przepisów, zdaję się na własną kreatywność i jak do tej
pory nie miałam żadnych krytycznych uwag pod jej adresem.Ta prosta i szybka surówka jest jak dla mnie jednym z najsmaczniejszych dodatków do drugiego dania i ostatnio dość często gości na moim
stole. Przepis postanowiłam zapisać w tymże miejscu, aby służył nie tylko mi, gdyby uleciał z głowy, ale także i Wam gdybyście ewentualnie zechcieli z niego skorzystać :)
Składniki :400g
kapusty pekińskiej200-250g kolorowej
papryki (czerwona, żółta, zielona)300-400g
jabłek słodko -
winnych1-1½ płaskiej łyżeczki
soli2-3 płaskie łyżeczki
cukru2 -3 łyżki
soku z cytryny2 -3 łyżki
olejuWykonanie :
Kapustę pekińską płuczemy, osuszamy i kroimy nożem w jak najcieńsze paseczki.
Paprykę płuczemy, usuwamy gniazda nasienne i tniemy w bardzo drobne wiórki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw typu julienne i mieszamy z
kapustą.Dodajemy 1 łyżeczkę
soli, 2 płaskie łyżeczki
cukru, 2 łyżki
soku z cytryny i dokładnie mieszamy.
Jabłka po umyciu i osuszeniu (możemy obrać ze skórki, ale niekoniecznie, jak kto woli), ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do warzyw.Wlewamy
olej, ponownie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie próbujemy surówkę i ewentualnie dodajemy
sól,
cukier i
sok z cytryny. Odstawiamy do tzw. przegryzienia się składników (nie trzeba długo czekać).
Polecam również :ZapiszZapiszZapiszZapiszZapisz