ßßß Cookit - przepis na Zupa na meksykańską nutę

Zupa na meksykańską nutę

nazwa

Wykonanie

Kilka lat temu dostałam przepis na "zupę meksykańską". Była taka jak lubię czyli gęsta, pożywna, pikantna. Ugotowałam ją tylko raz i przepis gdzieś przepadł. Jednak ostatnio przypomniał mi się tamten smak więc postanowiłam odtworzyć go z pamięci. Nie mam pewności co do meksykańskiego pochodzenia zupy więc nie chcę jej tak nazywać jednak obecność fasoli i papryki sprawia, że takie skojarzenia są w pewnym stopniu słuszne. Zupa jest dość pikantna więc polecam zwrócić szczególną uwagę na ilość przypraw i przyprawić po swojemu.
Składniki:
1 filet z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka fasoli
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczka mielonej papryki
W garnku o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki oliwy. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Chwilę przesmażyć, żeby woda z mięsa wyparowała. Dodać cebulę, czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę i chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat, sól, cukier, pieprz i mieloną paprykę, wymieszać i zalać wodą (ok. 3 l). Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 20 min. Pod koniec dodać odcedzoną fasolę oraz kukurydzę. Przyprawić do smaku.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/05/Zupa-na-meksykanska-nute.html