Wykonanie
Kilka lat temu dostałam przepis na "zupę meksykańską". Była taka jak lubię czyli gęsta, pożywna, pikantna. Ugotowałam ją tylko raz i przepis gdzieś przepadł. Jednak ostatnio przypomniał mi się tamten smak więc postanowiłam odtworzyć go z pamięci. Nie mam pewności co do meksykańskiego pochodzenia zupy więc nie chcę jej tak nazywać jednak obecność
fasoli i
papryki sprawia, że takie skojarzenia są w pewnym stopniu słuszne. Zupa jest dość pikantna więc polecam zwrócić szczególną uwagę na ilość przypraw i przyprawić po swojemu.
Składniki:1
filet z kurczaka1
cebula1 ząbek
czosnku1 puszka
fasoli1 puszka
kukurydzy1
czerwona papryka2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
oliwyszczypta
cukru1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczka
pieprzu1/2 łyżeczka mielonej
paprykiW garnku o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki
oliwy. Dodać pokrojonego w kostkę
kurczaka. Chwilę przesmażyć, żeby
woda z
mięsa wyparowała. Dodać
cebulę,
czosnek oraz
paprykę pokrojoną w kostkę i chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat,
sól,
cukier,
pieprz i mieloną
paprykę, wymieszać i zalać
wodą (ok. 3 l). Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 20 min. Pod koniec dodać odcedzoną
fasolę oraz
kukurydzę. Przyprawić do smaku.Smacznego:)