Wykonanie
Składniki:- 1
papryka czerwona- 2 małe
marchewki- 2 ząbki
czosnku- 1 żółty
kabaczek- 10dag żółtej
fasolki- 1
cebula- 4 duże
pomidory- ćwiartka
młodej kapusty- 1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego- mielona
papryka-
listka laurowe- 2 łyżki
oliwy-
sól i
pieprz-
cukier- 1/2 op.
makaronu muszelki- 2 łyżki posiekanej
bazyliiSposób przygotowania:1.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, miksujemy.2. W garnku rozgrzewamy
olej, podsmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek, dodajemy obraną, pokrojoną w plasterki
marchewkę,
kabaczek i
paprykę w kostkę, chwilę smażymy. Następnie wlewamy zmiksowane
pomidory, koncentrat, kilka listków laurowych, zalewamy 2 litrami
wody, przyprawiamy
słodką papryką,
solą i
pieprzem, gotujemy do miękkości warzyw.3.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i wrzucamy do zupy, całość gotujemy jeszcze 5 min.4. Na końcu przyprawiamy jeszcze do smaku
solą i
pieprzem, wsypujemy posiekaną
bazylię.