Wykonanie
Uwielbiam włoską kuchnię, szaleję za
makaronami, zupa pomidorowa, to obok rosołu, moja najbardziej ulubiona zupa. Zatem nie trzeba filozofa, by domyślić się, że ta włoska zupa pomidorowa jest idealną i wymarzoną potrawą dla mnie. Jeśli do tego robi ją mój mąż, to cóż można chcieć więcej?Przepis pochodzi z książki "
Makarony. Wielka księga kucharska".
Składniki:- 3 duże, bardzo dojrzałe
pomidory,- 2 łyżki
oliwy,- 1
cebula,- 1 ząbek
czosnku,- 1 mała
czerwona papryka,- 1 litr
wywaru z kurczaka i warzyw,- 1/4 kubka
koncentratu pomidorowego,- 1 łyżeczka
cukru,- 1/4 kubka świeżej
bazylii,-
cukier,
sól i
pieprz do smaku,- ulubiony
makaron.Sposób wykonania:W garnku rozgrzewamy
oliwę i dodajemy do niej posiekane
cebulę,
czosnek i
czerwoną paprykę. Smażymy 10 minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki i wypestkowane
pomidory pokrojone w większą kostkę. Smażymy kolejne 10 minut, po czym zalewamy
wywarem. Dodajemy
koncentrat pomidorowy i
przyprawy do smaku. Zupę przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy listki
bazylii i lekko studzimy. Całość miksujemy, po czym znów powoli podgrzewamy.W osobnym garnku gotujemy
makaron al dente i wrzucamy go do gotowej zupy.