ßßß
Składniki:- 3 duże, bardzo dojrzałe pomidory,- 2 łyżki oliwy,- 1 cebula,- 1 ząbek czosnku,- 1 mała czerwona papryka,- 1 litr wywaru z kurczaka i warzyw,- 1/4 kubka koncentratu pomidorowego,- 1 łyżeczka cukru,- 1/4 kubka świeżej bazylii,- cukier, sól i pieprz do smaku,- ulubiony makaron.Sposób wykonania:W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej posiekane cebulę, czosnek i czerwoną paprykę. Smażymy 10 minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki i wypestkowane pomidory pokrojone w większą kostkę. Smażymy kolejne 10 minut, po czym zalewamy wywarem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Zupę przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy listki bazylii i lekko studzimy. Całość miksujemy, po czym znów powoli podgrzewamy.W osobnym garnku gotujemy makaron al dente i wrzucamy go do gotowej zupy.