Lubię wszelkie rodzaje fasoli w sosie pomidorowym. Tym razem przyrządziłam fasolkę "czarne oczko".Składniki:400g ugotowanej fasolki "czarne oczko"*1 papryka (miałam zieloną)2 cebule3 ząbki czosnku3 łyżki koncentratu pomidorowego (używam koncentratu z włoskich pomidorów Bio - jest słodki, inne koncentraty wydają mi się kwaśne)bazyliasólpieprzoliwaNa rozgrzanej oliwie zrumienić czosnek, dodać pokrojoną cebulę oraz paprykę. Smażyć 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu. Dodać koncentrat pomidorowy i dolać wodę (u mnie ok. 3/4 szklanki). Doprawić bazylią, solą i pieprzem. Przykryć i dusić kilka minut (warzywa mają być miękkie). Wsypać fasolkę, wymieszać i dusić razem jeszcze minutkę, aby wszystko się "przegryzło":)*Fasolkę można oczywiście ugotować samemu, ale można też kupić gotową w zalewie.