ßßß
Dawno na blogu nie było zdrowszej wersji ciasta a więc najwyższa pora nadrobić zaległości. Spód do ciasta jest bardzo fajny można go wykorzystać do tart pieczonych jak i do tart na zimno. Jest kruchutki, delikatny i bardzo smaczny. A masa, masa jest śmietankowa z dodatkiem przypraw korzennych jeśli dołączymy do tego śliwki i orzechy no to po prostu musi smakować wspaniale!Składniki:100 g zmielonych migdałów2 szklanki płatków błyskawicznych żytnich150 g cukru dark muscovado100 g rozpuszczonego masła2 łyżki kakaoszczypta soliNadzienie:300 g jogurtu greckiego3 jajka1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki cynamonu4 łyżki płynnego miodu350 g śliwek pokrojonych w kostkę100 g orzechów pecan albo włoskichForma do tart 26 cmMielimy płatki błyskawiczne, mielimy migdały, dodajemy cukier, kakao, sól i jeszcze raz wszystko razem mielimy. Do mieszanki dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki i dociskamy do dna i boków. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie przykrywamy pergaminem do pieczenia, wsypujemy obciążenie w postaci grochu, fasoli albo ryżu i wkładamy do piekarnika na 20 minut w 180*C.Nadzienie: W misce mieszamy jogurt, jajka, przyprawy, miód. Gdy całość będzie dobrze wymieszana dodajemy pokrojone śliwki i pokrojone orzechy. Spód wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy pergamin i wlewamy nadzienie. Pieczemy do ścięcia masy około 25-30 minut.* Cukier dark muscovado możemy zastąpić zmielonym cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem.* Śliwki możemy zastąpić gruszkami albo jabłkami* Możemy płatki żytnie zamienić na owsiane