ßßß
Rustykalna tarta ze śliwkami, pieczona bez formy, na dużej blaszce. Wykonanie jest Wam znane i bardzo proste. Wystarczy rozwałkować kruche ciasto, na środek wyłożyć kawałki owoców, zawinąć na nie brzegi kruchego ciasta i upiec. Pod sam koniec pieczenia przełączam piekarnik na dolne grzanie i umieszczam tartę bliżej grzałki, by spód był dobrze wypieczony i nie mokry od owoców. Kruche ciasto z dodatkiem maślanki lub kefiru - to nowość na MW :-). Sami przekonajcie jak wspaniale plastyczne jest kruche ciasto - przypomina mi trochę ciasto na pierogi ;-). Podaję z gałką lodów waniliowych.Składniki:240 g mąki pszennej140 g masła, schłodzonegoszczypta soli3 łyżki cukru pudru80 ml maślanki/kefiru, zimnegoDodatkowo:550 g śliwek węgierek (lub innych), odpestkowanych, pokrojonych w grubsze plasterki2 łyżki zmielonych migdałów3 łyżki cukru, do posypania1 łyżeczka cynamonu, do oprószenia1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciastaWszystkie składniki na kruchy spód posiekać nożem, następnie wyrobić i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 - 4 mm na kształt koła, delikatnie podsypując mąką. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek tarty oprószyć zmielonymi migdałami. Zostawiając 3 cm wolnego ciasta od brzegu, wyłożyć śliwki w taki sposób, by ich plasterki na siebie zachodziły, w okręgach, zaczynając od zewnetrznego, kończąc na środku. Posypać cukrem, oprószyć cynamonem. Następnie brzegi ciasta założyć do środka, lekko je zlepiając (by nie odkleiły się podczas pieczenia). Ciasto na brzegach posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 35 – 40 minut, do wypieczenia. Około 10 minut przed końcem pieczenia przełączyć tylko na grzanie dolne, umieścić tartę bliżej grzałki. Wyjąć, wystudzić.Smacznego :-).