Wykonanie
Rustykalna
tarta ze
śliwkami, pieczona bez formy, na dużej blaszce. Wykonanie jest Wam znane i bardzo proste. Wystarczy rozwałkować kruche ciasto, na środek wyłożyć kawałki
owoców, zawinąć na nie brzegi kruchego ciasta i upiec. Pod sam koniec pieczenia przełączam piekarnik na dolne grzanie i umieszczam tartę bliżej grzałki, by spód był dobrze wypieczony i nie mokry od
owoców. Kruche ciasto z dodatkiem
maślanki lub
kefiru - to nowość na MW :-). Sami przekonajcie jak wspaniale plastyczne jest kruche ciasto - przypomina mi trochę ciasto na pierogi ;-). Podaję z gałką
lodów waniliowych.Składniki:240 g
mąki pszennej140 g
masła, schłodzonegoszczypta
soli3 łyżki
cukru pudru80 ml maślanki/kefiru, zimnegoDodatkowo:550 g
śliwek węgierek (lub innych), odpestkowanych, pokrojonych w grubsze plasterki2 łyżki zmielonych
migdałów3 łyżki
cukru, do posypania1 łyżeczka
cynamonu, do oprószenia1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wody, do posmarowania ciastaWszystkie składniki na kruchy spód posiekać nożem, następnie wyrobić i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 - 4 mm na kształt koła, delikatnie podsypując
mąką. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek tarty oprószyć zmielonymi
migdałami. Zostawiając 3 cm wolnego ciasta od brzegu, wyłożyć
śliwki w taki sposób, by ich plasterki na siebie zachodziły, w okręgach, zaczynając od zewnetrznego, kończąc na środku. Posypać
cukrem, oprószyć
cynamonem. Następnie brzegi ciasta założyć do środka, lekko je zlepiając (by nie odkleiły się podczas pieczenia). Ciasto na brzegach posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 35 – 40 minut, do wypieczenia. Około 10 minut przed końcem pieczenia przełączyć tylko na grzanie dolne, umieścić tartę bliżej grzałki. Wyjąć, wystudzić.Smacznego :-).