Wykonanie
Gdybym mogła powiedzieć tylko jedno o tej tarcie, żeby zachęcić Was do jej upieczenia, to byłoby to: sam spód jest tak pyszny, że właściwie nie ma znaczenia, jakie
owoce na nim wyłożycie. Poważnie, dawno już nie piekłam i nie
jadłam pyszniejszego kruchego ciasta. Jest kruchutkie, tylko delikatnie słodkie, wspaniale maślane… idealne. Możecie nim wyłożyć formę na tartę, naczynie do zapiekania, czy foremki na babeczki lub po prostu rozwałkować, wyłożyć
owocami i upiec tartę rustykalną – prostą, smaczną i bardzo urokliwą :)Ja piekłam swoją tartę ze
śliwkami, które wprost uwielbiam i znoszę do domu kilogramami, gdy tylko zobaczę je w sklepie lub na jakimś targu. Teraz są właściwie wszędzie, więc znów
będę się nimi najadać do woli :)Jak już wspomniałam, ciasto nie jest słodkie, a
śliwki z kolei tylko oprószone odrobiną
cukru trzcinowego, więc śmiało możecie podać tą tartę z
bitą śmietaną, czy
lodami waniliowymi. My swoją zjedliśmy jeszcze lekko ciepłą, bez dodatków, tak bardzo nie mogliśmy się jej doczekać :) Pyszna była :)Polecam :)*przepis na spód pochodzi z tej strony, od siebie dodałam tylko trochę
cukru pudru do ciastaSkładniki:Ciasto:180g niesolonego
masła1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli2 i 1/2 łyżki
cukru pudru4 łyżki lodowatej
wodyWypełnienie:3 łyżki mielonych
migdałówokoło 1 kg
śliwek (u mnie węgierki)2 – 3 łyżki
cukru trzcinowego**Dodatkowo:trochę
mleka do posmarowania brzegów ciastaokoło 2 łyżek
cukru trzcinowego do posypaniaWykonanie:Zacznij od przygotowania
spodu tarty. Najprościej zrobić to w malakserze, zwłaszcza, jeśli, jak ja, macie ciepłe ręce, które mogą zbytnio ogrzać ciasto. Jeżeli jednak nie posiadacie malaksera, miska i siekacz do ciasta kruchego lub nóż w zupełności wystarczą.
Masło pokrój w kostkę i włóż do zamrażalnika na około 1 godzinę. Powinno być bardzo dobrze schłodzone.
Mąkę,
cukier puder oraz
sól wymieszaj. Dodaj zimne
masło i przesiekaj do momentu, gdy powstaną grudki wielkości mniej więcej ziarenka
grochu. Dodaj bardzo zimną
wodę i zagnieć szybko jednolite ciasto. W malakserze zajmie to dosłownie chwilę.Ciasto wyłóż na oprószony
mąką blat, uformuj kulę i spłaszcz ją. Tak powstały dysk ciasta
owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.W międzyczasie umyj
śliwki i powyjmuj z nich pestki. Jeżeli
owoce są duże, przekrój każdą na 4 części; mniejsze mogą być tylko rozpołowione.Schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonym
mąką blacie na grubość około 3 – 5mm. Pomagając sobie wałkiem, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na środku ciasta rozsyp mielone
migdały, wyłóż
owoce i posyp je
cukrem trzcinowym. Zagnij brzegi ciasta na
owoce, okalając je. Posmaruj ciasto
mlekiem i oprósz dodatkowo
cukrem.Tartę piecz w temperaturze 200°C przez około 35 – 40 minut, do momentu, gdy ciasto się zarumieni, a w środku zacznie bulgotać sok. Przestudź przez około 10 minut, zanim zaczniesz kroić.Smacznego :)
** Zamiast
cukru trzcinowego możecie użyć zwykłego grubego
cukru.