Wykonanie
Składniki:400 g
mąki pszennej +
mąka do podsypywania150 ml
mleka100 g
masła4 łyżki
cukru1
jajko12 g suchych
drożdżyszczypta
soliSkładniki na farsz:4-5 średniej wielkości, dojrzałych
gruszek1/3 szklanki
cukru trzcinowegoDodatkowo:1 ½ szklanki
cukru pudru2-3 łyżki gorącej
wodyWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
drożdże,
cukier i
sól. W rondlu podgrzewamy
mleko z
masłem.
Jajko roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z
mąką,
cukrem i
drożdżami wlewamy
jajko i ciepłe
mleko z
masłem ( nie gorące!). Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).W tym czasie obieramy ze skórki
gruszki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ok. 1 cm kostkę.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe pozbawiamy powietrza (uderzając w nie pięścią). Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną
mąką i chwilę wyrabiamy. Następnie dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy prostokąty ( ok. 10 x 12 cm) Na każdy kawałek ciasta układamy po łyżce
gruszek i posypujemy
cukrem trzcinowym. Składamy prostokąt zlepiając boki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Z ciasta wyjdzie ok 16-18 bułeczek. Drożdżówki
gruszkowe pieczemy w temperaturze 180 st. C (z termoobiegiem) do czasu, aż się ładnie zarumienią ok. 30 min. Jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy gęstym lukrem (
cukier puder + gorąca
woda).Smacznego!